Lysá nad Labem - Město barokních pohledů

Rubrika: Kultura Zveřejněno: úterý 1. červen 2021 Autor Vojtěch Gabriel

Když se řekne Polabí, mnoho z nás si představí jen rovinu a samá pole se zeleninou či obilím. Ono tomu však tak vůbec není a mezi těmito úrodnými lány nalezneme mnoho historických a kulturních památek, které by zde místa neznalý poutník opravdu nečekal. Jedním z nich je město Lysá nad Labem. Protože píšeme převážně pro pražské čtenáře, tak bude jistě potěšující, že cesta do tohoto zajímavého města není ničím náročná a můžete ji vykonat nejrůznějšími dopravními prostředky či dokonce pěšky. Budeme-li volit cestu tradiční, po dvou kolejích, tak vám stačí jen půlhodinka posezení ve vlaku a již vystupujete na moderním vlakovém nádraží, na kterém se nemusíte bát jít v noci ani pro něco dobrého na zub. Milovníci kol pak mohou své krasavce přepravit buď rovněž vlakem, či využít hojnou síť cyklostezek, které vedou z okraje metropole – například z Černého mostu využijete stezku pod číslem 17, mající poetický název Greenway Jizera. Po ní nemusíte jet celou dobu, ale prostřídat a ještě před cílem trasy navštívit například Káraný, kde je známá úprava podzemní vody zásobující matičku měst.

Pro vyznavače cestování v pohodlí automobilu pak vedou cesty rovnou dvě – buď pojedete po hradecké dálnici a využijete exit 18, či jeďte po mladoboleslavské dálnici a zde sjeďte na exitu 14 a pokračujte dle ukazatelů – touto cestou se trochu více projedete po samotném Polabí, a když budete chtít, tak při cestě se můžete zastavit v lese a věnovat čas nenáročné procházce. Trasy jsou zde bohatě značené a rozhodně se neztratíte.

Samozřejmě městský poutník je zvídavou osobou a rád by se něco, o místě navštíveném dověděl. Vůbec první historická zmínka o Lysé nad Labem pochází z 11. století v přímé souvislosti s knížetem Jaromírem, kterého v těchto místech nechal oslepit a zavraždit jeho bratr Oldřich. První zmínka, ale nic pěkného. Město je prvně doloženo rokem 1291, kdy manželka Václava II. Guta, vydává listinu sjednocující osady statku v jeden celek. Ostatně vlastnictví Lysé připadalo nejen knížatům, ale rovněž králům a dalším šlechtickým rodům.

Významným jménem v historii města je rovněž hrabě František Antonín Špork, jež byl velmi významný milovníkem a mecenášem umění. Zámecký park nechal osadit sochami žáků Braunovy školy, jež můžeme směle srovnat s proslulou alegorií na zámku Kuks. Cyklus dvanácti měsíců, ročních období, přírodních živlů a dne i noci v podstatě nemá srovnání i v porovnání se světovým formátem.



Co se týká samotných architektonických památek, tak jasnou dominantu představuje augustiniánský klášter z 12. století, který v současné době slouží jako domov pro seniory. Dále pak kostel sv. Jana Křtitele z 18. století, jehož přes padesát metrů vysokou věž nejde přehlédnout z velké dálky, či radnice z roku 1747.

Unavovat s historií cestou zmoženého poutníka již nebudu a dám naopak pár rad na odpočinek. Můžete zavítat na náměstí Bedřicha Hrozného (místního rodáka, znalce orientu a luštitele písma Chetitů, mající zde i své menší muzeum), usadit se do stínu vzrostlých kaštanů a dát si výbornou zmrzlinu, zákusek či kávu z některých místních kaváren. V tu chvíli pak zrak může spočinout na bílém památníku obětem první světové války. Co na odpočinek nevynechejte je zámecká zahrada s již zmiňovaným parkem plným barokních soch. Ve spodní části areálu se rovněž nachází přírodní jeviště, kde, když budete mít štěstí a situace dovolí, můžete navštívit nejednu kulturní akci.

❞ Jasnou dominantu představuje augustiniánský klášter z 12. století...

Lysá nad Labem je ovšem známá i z jiného důvodu a pro jiné nadšence, než jsou poznání chtiví turisté, pro milovníky koní a rovněž pro návštěvníky výstav. Někdy se to spojí dohromady a máme na světě krásnou výstavu Kůň, kterou můžete navštívit s celou rodinou. Jistě stojí za zmínku, že zde můžete potkat i naši Jízdní skupinu s ukázkami svých dovedností a umu.

Pokud patříte mezi milovníky dostihů, máte vyhráno. Závodiště v Lysé je vyhlášeno a vždy prvního května se zde běží tradiční dostihy. Areál najdete mimo město, ale jen pár minut autem při cestě na Byšičky. Vzhledem k současné situaci doporučuji sledovat aktuální webové stránky výstaviště i dostihových závodů, abyste nebyli nemile překvapeni.

Rekreační cyklisto, vítej! To by mohlo být motto města. Polabí svou rovinatou krajinou láká nejednu rodinu za cyklistickými zážitky. Síť cyklostezek je opravdu pestrá a ani po desítkách ujetých kilometrů nebudete moc unaveni. Na druhou stranu velkých rozhledů do krajiny si logicky neužijete. Za to můžete využít cyklostezku vedoucí například do Brandýsa nad Labem Staré Boleslavi a navštívit tak místo pro českou státnost a historii více než významné. Pojede podél řeky Jizery ve skrytu místních lesů a v dobách parna pak můžete využít některou z blízkých pískoven, či rovnou smočit unavené svaly v řece Jizeře či samotném Labi. Bát se opravdu nemusíte, kvalita vody je zde velmi dobrá a na lodní labskou dopravu již téměř nenarazíte.



Lysá je prostě pro pohodovou dovolenou, pohodovou návštěvu – nemusíte zde trávit celý den, stačí jeho polovina a můžete pak vyrazit za dalšími zajímavostmi, atrakcemi a pamětihodnostmi tohoto kraje. Jako ideální se jeví spojení s Brandýsem nad Labem v jeden podařený výlet. V minulém letním speciálu můžete najít pozvánku do nedalekého parku Mirákulum v Milovicích.

Na závěr pár vybraných akcí, které se snad v tomto „zavřeném“ roce mohou uskutečnit. V srpnu probíhají Šporkovy slavnosti či Romský festival, v září pak Dny evropského dědictví a Polabské variace.

Přeji krásně prožitou Lysou.

Zobrazení: 683