Mariánky nejsou jen o pramenech

Rubrika: Kultura Zveřejněno: úterý 1. červen 2021 Autor Radka Rüsterová

Zkraje roku jsem se dočetla, že kdesi u Mariánských Lázní existuje od roku 1996 Miniaturpark Boheminium, a že zde roste Chrám svaté Barbory. To mne, jako Kutnohoračku, zaujalo, a tak jsem se tímto směrem vydala na výlet. Netušila jsem ovšem, kolik dalších zajímavých míst tady ještě je. Škoda, že jsme vyrazili v pošmourný, chladný den s občasnými sprškami, který toulkám přírodou moc nepřál. No, není nic jednoduššího, než sem o prázdninách zajet zase.

Cesta z Prahy autem zabere zhruba 2 hodinky. Pokud budete mít na výlet vyhrazený celý den, můžete se během ní zastavit třeba u oblíbeného dua hradů, které na svém místě stojí pevně jak vojáci na stráži –  Žebrák a Točník, následně si rozšířit svou sbírku navštívených památek o zámek Zbiroh a potom směle pokračovat třeba až do zmíněného parku, kde uvidíte památek tolik, až vám z nich půjde hlava kolem.

Pojedete-li do města vláčkem nebo autobusem, nebo svůj vůz zaparkujete přímo v Lázních, potom první atrakcí může být jízda místní lanovkou. Jedná se totiž o nejstarší provozovanou kabinkovou lanovou dráhu se speciálním pulzním systémem přepravy v Čechách (zastávka Koliba je v Dusíkově ulici). Lanovka končí kousek od parku (ale dojít sem můžete i po svých).

Plný park miniatur

V Miniaturparku Boheminium najdete přes sedm desítek do detailu propracovaných zmenšenin stavebních či technických památek z celé republiky. Jsou vyrobeny v měřítku 1:25. U některých miniatur lze využít jejich funkcí, což pobaví hlavně děti – u podmokelského nádraží můžete rozjet vláčky a na rybníku ovládat požární loď Veverku, která vypouští vodu. Pro představu – mají tu také zámek Lednici, Hlubokou nad Vltavou, Červenou Lhotu, letohrádek Hvězda, kostel sv. Jana Nepomuckého, Ještěd a mnoho dalších.



Nové modely stále přibývají jak v parku, tak ve skladišti, z kterého se postupně dostanou ven a představí se návštěvníkům. Park je přístupný celoročně, a snad i proto se stal nejnavštěvovanější atrakcí Karlovarského kraje. S rozlohou 6 hektarů se řadí mezi 5 největších miniaturparků v Evropě. Další parky miniatur jsou například v Belgii, Polsku, Rakousku, Francii, Itálii či Holandsku.

Důležité je neuhnout ani o milimetr

V lednu tohoto roku se místním splnil sen – začalo se pracovat na modelu, jehož výrobu připravovali a plánovali dlouhých 5 let. Je jím kutnohorský klenot – chrám svaté Barbory. Celý projekt, od zajištění fotografií a plánů po samotnou výrobu modelu, lze sledovat na facebooku parku, v seriálu nazvaném „BOHEMADE“. Vedoucím výroby je pan Radek Jirsa, pod jehož taktovkou vyrábí nejen tento, ale i další modely, vězni z věznice v Horním Slavkově. Dokončení modelů pak probíhá už přímo v parku, v místní profesionální modelářské dílně. Cena modelů se pohybuje od statisíců až do miliónů korun.

V parku chtějí mít všechno MINI. Ve výběhu proto nyní uvidíte i miniaturní koně. Jedná se o plemeno nejmenších koní na světě American Miniature Horse. Koníci zde ale neslouží k  projížďkám dětí, tento druh je určen pouze k tahu. Dívejte se, pohlaďte, ale zásadně nekrmte, mohlo by jim to ublížit. Do budoucna zde počítají s pořízením zakrslých holandských koziček (trpasličí plemeno kozy domácí) i dalších zvířátek, ovšem budou dbát na to, aby se vždy jednalo o ten nejmenší druh.



Pro spokojenost návštěvníků tady udělají první poslední. Občerstvení nabízí příjemná kavárna s terasou, kousek od Karlštejna je restaurace s grilem. Nechybí stánek se suvenýry. Srdečně doporučuji místní medovinu, kterou mi dal ochutnat spolumajitel parku, pan Tomáš Slifka, a kterou jsem prostě musela koupit.

Naučné stezky, cesty, prameny i kultura

Za necelých 15 minut můžete odtud dojít k obůrce Hvozd s daňky a jeleny. Není jich, pravda, mnoho, ale jsou zvyklí na lidi, takže byste je měli určitě vidět. Rádi se nechají krmit z ruky. Ovšem pozor na to, co jim nabídnete. Nejraději mají sladké ovoce, nepohrdnou zeleninou, ale rozhodně jim nedávejte pečivo. Do samotné obory se vstoupit nesmí, ale zvířata často chodí až k plůtku, nebo se na ně můžete podívat z výšky, pokud využijete vyhlídkovou plošinu.

Obůrka je 14. zastavením naučné stezky Lázeňské lesy v Mariánských Lázních. Ta je dlouhá něco málo přes pět kilometrů a najdete na ní celkem 23 zastávek, které vám nabídnou informace o zdejším lázeňství, historii, geologii, hornictví, lesnictví, zoologii, botanice a ekologii. Je to taková lehčí horská túra po dobrých lesních cestách a zabere vám 1,5 – 3 hodiny času, podle toho, jak svižně chodíte a jak moc se cestou kocháte.

❞ Svůj čas ale nemusíte trávit jen v přírodě. V Mariánských Lázních je možné navštívit městské divadlo s téměř 150letou tradicí, kino Slavia...

Naučných stezek je vícero: Geologický park, Kladská, Smraďoch, Pramencova stezka nebo nově zrekonstruovaná Upolínová louka. Vydat se můžete i po lehkých až středně obtížných cestách – Edwardova, Metternicha, Královská nebo Goethova. Některé jsou vhodné zejména pro cyklisty, například ta k zámku Kynžvart.

Svůj čas ale nemusíte trávit jen v přírodě. V Mariánských Lázních je možné navštívit městské divadlo s téměř 150letou tradicí, kino Slavia, galerii Atrium, městské muzeum. Sídlí zde nejstarší symfonický orchestr v českých zemích – Západočeský symfonický orchestr, který v pátek 2. července slavnostně zahájí 2. ročník mezinárodního hudebního festivalu „Živé pohraničí – Lebendes Grenzland“ a v sobotu 14. srpna 62. Chopinův festival.

Plánujete-li zdržet se v Mariánkách a okolí více než dva dny, potom se vám vyplatí koupě turistické karty. Buď pro dospělého, nebo rodinu. Umožní vám volný nebo zlevněný vstup do více než 60 zajímavých míst a bezplatné jízdné (i v Karlových Varech).

❞ Mariánské Lázně patří mezi jedenáct výjimečných lázeňských měst ze sedmi zemí, které v rámci mezinárodní sériové nominace „Slavné lázně Evropy“ usilují o zápis na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO...

Mariánské Lázně patří mezi jedenáct výjimečných lázeňských měst ze sedmi zemí, které v rámci mezinárodní sériové nominace „Slavné lázně Evropy“ usilují o zápis na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Navštívili je, někdy i opakovaně, např. J. W. Goethe, F. Chopin, G. Mahler, F. Nietzsche, F. Kafka, R. Kipling, M. Twain, T. A. Edison, P. de Coubertin, anglický král Edward VII. či císař František Josef I.

Léčí se tady nemoci ledvin a močových cest, dýchacího i pohybového ústrojí, onemocnění metabolická, gynekologická a onkologická.

Troufli byste si ochutnat všechny místní léčivé prameny? Přímo ve městě jich vyvěrá 40!

Nejvyužívanější je Křížový, Ferdinandův, Karolinin, Rudolfův a Lesní. Další prameny najdete v blízkém okolí města. Celkem byste jich měli napočítat 100. Jeden z nich – Mariin – dal vzniknout názvu města. Svůj minerální pramen mají i některé místní hotely. Zkuste aspoň Ambrožovy prameny nazývané též „Prameny lásky“, které vynikají svou osvěžující chutí a schopností rozproudit krev v celém těle.

Pokud se tedy rozhodnete tento kraj navštívit, a nebudete si s něčím vědět rady, podívejte se na oficiální turistický portál Mariánských Lázní, tady jsou všechny potřebné informace: www.marianskelazne.cz


 Foto: © CzechTourism – fotobanka

Zobrazení: 877