Nepomíjející svět iluzí

Rubrika: Kultura Zveřejněno: úterý 25. srpen 2020 Autor Eva Koutníková

Illusion Art Museum Prague má jednu velkou výsadu. Sídlí totiž v Domě U Červené lišky, který se nachází přesně naproti Staroměstskému orloji. Dlouhá léta zde měla pobočku Komerční banka, takže byl dům veřejnosti uzavřen. To však již naštěstí neplatí. Tato kulturní památka České republiky s dochovanými gotickými sklepy je veřejnosti opět přístupná díky muzeu, které nabízí jedinečnou expozici založenou na iluzivním výtvarném umění.

Ačkoliv pojem iluzivního výtvarného umění evokuje současnost, jeho kořeny spadají již do dob renesančního malířství, kdy znalost perspektivy umožňovala zobrazení prostorové hloubky v ploše obrazu. Dnešními slovy – renesanční umělci dokázali převést 3D realitu na 2D obraz.

V Illusion Art Museum Prague poměrně rychle pochopíte, jak snadno lze ošálit zrak a jak důležitý je správný úhel pohledu. V hlavní roli se zde představují anamorfózy, kterými se rozumí zkreslená zobrazení nebo perspektivy, jenž od diváka vyžadují použití speciálního zařízení, nebo zaujmutí zvláštního úhlu pohledu pro sloučení obrazu ve správný celek. Výsledkem je 3D nebo 2D výsledný efekt. Proto je v tomto interaktivním muzeu používání mobilních telefonů či fotoaparátů nejen povoleno ale přímo žádoucí, protože teprve prostřednictvím objektivu fotoaparátu vzniká dokonalá iluze vystavovaných děl. K tomu, aby váš zážitek z expozic byl co nejlepší, slouží také šipky umístěné na podlaze, na které, když si stoupnete, získáte optimální úhel pohledu na vystavovaná díla.

Mě osobně velmi překvapily 3D anamorfózy, se kterými jsem se doposud nikdy nesetkala. Jedná se o  prostorové instalace vytvořené z mnoha různých předmětů, které se při pohledu z určitého místa spojí v jeden celistvý 2D zploštělý obraz. Slovy laika – z hromady nesourodých věcí vznikne např. dokonalý portrét české či zahraniční osobností. Velmi sympatické je, že autor těchto prostorových instalací Patrik Proško, vytváří tato díla z obyčejných věcí, které jsou však pro danou osobnost typické.

Krom těchto instalací se v muzeu můžete dále seznámit např. s metalurgickou malbou, Wheatstoneovým zrcadlovým stereoskopem, obrázkovým písmem antikva aktiva či barevně upravenou portrétní fotografií Röntgena, kterou lze pozorovat přes barevné fólie. Pro děti a tvůrčí osoby je zde instalováno speciální luminiscenční plátno se světelným štětcem.

Náměty expozic jsou propojené s českými historickými událostmi i významnými českými osobnostmi. Příjemné zpestření poskytují také reprodukce italského manýristy Giuseppe Arcimbolda působícího na dvoře Rudolfa II. S jeho portrétem Rudolfa II. jako boha Vertumna složeného z ovoce a zeleniny jste měli příležitost se seznámit v jenom z minulých dílů naší rubriky o historii Prahy. A kde jinde představit tohoto malíře, když ne právě v Illusion Art Museum?

Muzeum poskytuje možnost skupinových prohlídek s výkladem, stejně tak je zde možné uspořádat oslavu dětských narozenin. Velkou přidanou hodnotou muzea je i možnost si posedět ve stylové vnitřní kavárně či na předzahrádce s přímým výhledem na Staroměstskou radnici s orlojem. Ačkoliv gotické sklepy nejsou běžně veřejnosti přístupné, lze je shlédnout v rámci občasně pořádaných výstav. A pokud budete mít to štěstí jako já, můžete z nejvyššího patra muzea pohlédnout zpříma do očí „procházejícím se“ apoštolům na Pražském orloji.


Zdroj: Informační panely výstavy

Více na: https://www.iamprague.eu/cs

Zobrazení: 825