Ohlédnutí za kulturním létem

Rubrika: Kultura Zveřejněno: pondělí 30. srpen 2021 Autor Radka Rüsterová

V půli května došlo konečně k rozvolnění, a tak jsme mohli zase začít trochu normálně žít. Nemohla jsem se dočkat, až navštívím nějaké divadelní představení nebo koncert. Na prvním představení jsem od 10. 10. 2020 byla 25. května, a od té doby jsem se téměř nezastavila. Všichni pořadatelé se snažili využít letních měsíců a dobrého počasí k tomu, aby se umělci mohli opět potkat se svým publikem a naopak, aby publikum už konečně mohlo naživo sledovat své oblíbené umělce. V lockdownu sice mnozí streamovali a vysílali online, ale dívat se na skutečné lidi a cítit tu energii mezi nimi, je prostě něco úplně jiného.

Kromě toho, že návštěva všech akcí poměrně slušně zasáhne kapsu každého z nás, je to také časově náročné, ale když jste vyprahlí, pak se nedá nic dělat. Od zmíněného 25. 5. do konce prázdnin jsem napočítala přes 45 akcí, kterých jsem se zúčastnila, ale kolik mi jich uteklo, to spočítat nedokážu. V jeden termín se sice dají zvládnut 2 – 3, ale ideální je vybrat jen jednu.

Divadelní představení, koncerty, výstavy, food festivaly, promítání filmů, sportovní utkání a turnaje. Po Praze toho bylo víc než dost. Pořadatelé, kteří své akce v létě uvádí na nezastřešených scénách, mají můj velký obdiv. Jít do rizika a připravit představení, koncert, několikadenní nebo několikaměsíční festival, to je opravdu vyčerpávající. Postavit stage, zajistit umělce, technický personál, organizační tým, zázemí, zdravotní dozor, a kdo ví, co ještě je okolo toho třeba zařídit, a potom den co den doufat, že produkci nezhatí déšť, kroupy, bouřka nebo všechno dohromady (úplně se bojím zmínit tornádo, protože to odzbrojilo všechny z nás), to se opravdu mnoho nocí ani nevyspíte.

❞ Jít do rizika a připravit představení, koncert, několikadenní nebo několikaměsíční festival, to je opravdu vyčerpávající...

Přesto všechno se v letošním létě spousta divadel rozhodla pro zřízení letní scény, přestože ji v předchozích letech neprovozovala. Ne vždy to asi bylo správné rozhodnutí, protože akcí bylo skutečně mnoho a o návštěvníky nastal boj. Vstupenky se málokdy prodaly v předprodeji, protože mnozí z nás čekali právě na počasí. Není to nic příjemného, když sedíte v hledišti a déšť vám stéká sice po pláštěnce, ale až do bot a do rukávů, takže se nechcete ani pohnout, natož zatleskat, ale odejít? Za prvé se to nedělá, za druhé mne představení baví,  za třetí vstupenky nebyly z nejlevnějších,  za čtvrté nejsem z cukru!



Nejčastěji jsem se ocitla na prvním ročníku sousedského festivalu DejVíce Praze (https://www.facebook.com/dejvicepraze.cz), který pro mnohé z nás objevil nejen příjemnou zahradu hotelu International v Dejvicích, ale obohatil nás o různorodé kulturní zážitky, za které já osobně velmi děkuji. Festival podpořila Městská část Praha 6 a část z výtěžku z prodeje vstupenek byla určena Týmu paliativní péče dětských pacientů FN Motol. Projekt byl připraven ve spolupráci s MUDr. Lucií Hrdličkovou z Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol. Hotel zná snad každý z nás z filmu „Šakalí léta“, ale zahrada nám dosud zůstala utajena. Oblíbilo si ji Dejvické divadlo, divadlo Sklep i Divadlo Spejbla a Hurvínka, které zde, v rámci festivalu, hrálo pro děti (někdy i pro dospělé) až 5x v týdnu.

Některá divadla vsadila na to, že je přeci jen lepší hrát uvnitř, a proto odehrála několik představení na domovské scéně. Například Městská divadla pražská či Švandovo divadlo na Smíchově. Jiná spojila své síly a různě se střídala např. ve Valdštejnské zahradě (Senát pro kulturu) nebo v šapitó Azyl78, které za podpory města od 25. 5. až do 24. 9. uvádí a poskytuje zázemí mnoha různým divadelním souborům. Stan se nachází na Výstavišti v Holešovicích, pohodlně se do něj vejde až 800 diváků a atmosféra je tady skvělá.

Lucerna Music Bar vsadil na to, že po koncertech bude poptávka, a rozjel to ve velkém v Ledárnách Braník. Koncerty se konají téměř každý den až do půlky září. Ani tady není o super zážitky nouze. Na jednom ze tří koncertů sk. Monkey Bussines začalo pršet asi 20 minut před začátkem produkce a déšť ustal s posledním tónem poslední písně. Přesto fanoušci tančili po celou dobu jako o život. Skvělé!



Spousta akcí po Praze byla bezplatná, protože lidé se prostě chtěli vídat, chtěli se bavit, a tak město samo připravilo nebo spolupracovalo na několika akcích pro všechny. Byl to třeba festival pouličního divadla „Za dveřmi“, který probíhal na Výstavišti v Holešovicích i v centru města začátkem července, festival Praha žije hudbou a další.

Nutno podotknout, že na hygienická pravidla bedlivě dohlíželi všude a diváci poctivě předkládali potvrzení o očkování, testování, nebo se bez problémů testovali na místě. Inu, doba je prostě taková, a my se chováme zodpovědně, abychom se o luxus návštěvy kulturních a sportovních stánků nenechali připravit, a aby se to už zase stalo běžnou záležitostí a ne výjimkou jednou za čas.

Snad i vy jste si letošní léto báječně užili!

Zobrazení: 519