Okolo Hradce

Rubrika: Kultura Zveřejněno: úterý 1. červen 2021 Autor Radka Rüsterová

v malé zahrádce, rostou tam tři růže…

Za růžemi bych asi do Hradce nevyrazila, ale jinak mám tohle město moc ráda a umím si představit v něm žít. Nevím proč, snad proto, že je všude plno mladých lidí, mi přijde takové „hipsterské“ a, i přes spoustu historických památek, moderní. Inu, je to město univerzitní. Něco málo z webu města: Hradec Králové leží na soutoku Labe s Orlicí. Býval věnným městem českých královen. Žije zde téměř 100 tisíc obyvatel. Často se o něm mluví jako o „salónu republiky“ a říká se, že by mohlo být učebnicí vývoje architektury. Specifickou tvář městu vtiskli architekti Jan Kotěra a jeho žák Josef Gočár.

Cesta z města do města

Přijet sem se dá vlakem nebo autobusem – nádraží se nacházejí v těsné blízkosti a vede z nich do centra města několik trolejbusových linek (jízdenky si kupte třeba u informačního stánku na nádraží, vyjde to levněji než u řidiče), nebo autem (potom doporučuji zaparkovat na placeném parkovišti na Velkém náměstí).

❞ Na Velké náměstí dojde stoprocentně každý návštěvník Hradce, neboť zde jsou dominanty města jako na dlani a pěkně pohromadě...

Na Velké náměstí dojde stoprocentně každý návštěvník Hradce, neboť zde jsou dominanty města jako na dlani a pěkně pohromadě. Patří k nim Bílá věž, která má jméno po zářivě bílé barvě hořického pískovce, ze kterého je postavena. Na ni navazuje kaple svatého Klimenta a v těsné blízkosti se nachází také katedrála svatého Ducha – sídelní kostel biskupa Královehradecké diecéze. Je místem posledního odpočinku Jana Žižky. Biskupská rezidence je nedaleko. Vedle katedrály stojí šest kanovnických domů. I ony jsou pro město typické a oku lahodící. Fasády domů mají dnešní podobu pravděpodobně díky návrhu Jana Santiniho. Dle tohoto významného českého architekta italského původu byla postavena i kaple sv. Klimenta v Franušově ulici. Historických budov je ve městě daleko víc, info o nich najdete v každém průvodci.



Za zmínku určitě stojí Muzeum Petrof. Klavíry a pianina této značky, která je s Hradcem Králové neodmyslitelně spojená, zná celý svět. Jejich výrobu tady zahájili v roce 1864 a nyní v ní pokračuje už šestá generace Petrofů. Pokud byste měli zájem o nevšední zážitek, určitě si objednejte exkurzi do výroby, kde na vlastní oči uvidíte, jak se takový vznešený nástroj rodí.

Kultura ve městě

Město je známo čilým kulturním životem a během prázdnin tomu nebude jinak. Koncerty, výstavy, kina, divadla, kavárny, restaurace.

Šrámkův statek Piletice je památkově chráněným areálem se vzácnými dřevěnými objekty. Jedná se o areál původní lidové architektury. Během července a srpna mají v plánu pravidelná páteční vystoupení folkových a country kapel.

❞ Za zmínku určitě stojí Muzeum Petrof. Klavíry a pianina této značky, která je s Hradcem Králové neodmyslitelně spojená, zná celý svět...

Další koncerty proběhnou ve Festivalparku, promítat bude letní kino Širák i letní Kinocentral (prázdninová verze Bia Central – biografu z roku 1928). To slibuje zejména osvědčené snímky a hlavně za přátelskou cenu.

Zajímavý program je připraven jak v prostorách galerie Labyrint Divadla Drak, tak i v jeho okolí. První patro galerie nabídne stálou expozici s názvem Příběh Draku 1958-2018, která představuje Drak jako místo tvorby, ale také jako křižovatku lidských osudů. Na expozici navazuje dobrodružná výprava Za Příběhem Draku. Její první část se odehrává venku v okolí divadla a končí v bludišti vitrín v expozici výstavy.

❞ Filharmonie města má program na novou sezónu nachystaný, Klicperovo divadlo po dlouhé době začalo opět hrát...

Divadlo Drak bylo také iniciátorem dalšího projektu, ve kterém se spojily královéhradecké kulturní organizace (Galerie moderního umění, Klicperovo divadlo, Muzeum východních Čech, Filharmonie Hradce Králové a Bio Central) a na letní měsíce připravily „Hradeckou kulturní pátračku“. Poběží po celou dobu letních prázdnin, vždy od úterý do neděle, a je určena dospělým, ale hlavně rodinám s dětmi.

Filharmonie města má program na novou sezónu nachystaný, Klicperovo divadlo po dlouhé době začalo opět hrát. Určitě zde mají radost z toho, že se v červnu povedlo uskutečnit tradiční Mezinárodní divadelní festival REGIONY, k naší smůle se tady o prázdninách nehraje. 



Oko potěší secesní budova Galerie moderního umění. Uvnitř najdete stálé expozice i aktuálně probíhající výstavy – obvykle končí na sklonku srpna.

Za zmínku stojí i budova Muzea východních Čech navržená architektem Janem Kotěrou. Byla prohlášena národní kulturní památkou. Ukrývají se v ní archeologické, přírodovědecké a historické sbírky. Kotěrovým dílem je i Okresní dům, Labský most, Palmová zahrada Grand hotelu a dům Elektrických podniků města. Jeho genialita ovlivnila i jeho žáky, mezi něž patřil i Josef Gočár.

I za městem je co k vidění

V okolí města je velké množství atraktivních míst, které váš výlet zpestří. Archeopark ve Všestarech, který nabízí jedinečnou expozici pravěku s názornými ukázkami dobových zvyků, řemesel a obyčejů, Hospital Kuks, v jehož areálu je možné navštívit hospital s kostelem Nejsvětější Trojice, samotnou obec Kuks či Braunův Betlém, nebo malebný zámek Hrádek u Nechanic, který je od Hradce vzdálen něco málo přes 10 km. Podobně daleko to bude i do Chlumu, kde je k vidění vyhlídková věž a Muzeum války 1866 –  Bitva u Hradce Králové 3. července 1866 byla rozhodujícím střetnutím Prusko-rakouské války.



Cestou do Hradce nebo při cestě zpět můžete udělat maličkou zajížďku a podívat se do Bioparku Štít. Je to kousek od Chlumce nad Cidlinou. Pečují tady především o zvířata ohrožená vyhynutím, a to jak o exotické, tak i domácí druhy. K vidění jsou lvy, levharti, tygři, pumy, lemuři, kosmani, giboni, tamaríni. Bydlí zde různé druhy papoušků, želvy, hadi, koně, i jeden pásovec štětinatý jménem Esmeralda. Všechna zvířata je možné pozvat na oběd nebo je rovnou adoptovat. Namítnete-li, že v roce 2018 odtud utekl lev a dva tygři, takže asi bude dobé mít se na pozoru, potom dodám, že je tomu tak. Lvům ani tygrům ruku do klece strkat se nedoporučuje. Jak se zpívá v písničce Jiřího Suchého: „Nehlaďte lva po bradě, ukousne vám prst.“

A když už jsme u těch písniček a v tomto kraji, určitě si zanotujete „Ten Chlumecký zámek je za lesem…“. Je to zámek Karlova Koruna a i on si říká o vaši pozornost a i on bude zpestřením vašeho výletu do Královehradeckého kraje.

Určitě jsem nevyčerpala všechny možnosti, kam mohou vaše cesty vésti a vašemu oku polichotit.  Říká se, že všechny vedou do Říma, tak příště třeba o něm. Mějte krásné léto!


 Foto: © CzechTourism - fotobanka

Zobrazení: 637