Hořkosladké vzpomínky v Galerii Tančící dům

Rubrika: Kultura Zveřejněno: úterý 1. leden 2019 Autor Jiřina Ernestová Vytisknout E-mail

  V Tančícím domě na nábřeží je do 3. března otevřena výstava Retro zima za socíku, která navazuje na úspěšnou výstavu Retro 70. a 80. let. K vidění je téměř 1300 dochovaných originálních dobových předmětů ze soukromých sbírek, Barrandovských ateliérů i archivu České televize.

  Samotná expozice se dělí na tři části. První z nich – Kaleidoskop zimní zábavy – najdete v proskleném přízemí, které se proměnilo na výlohu obchodního domu Kotva a kde si můžete zavzpomínat na normalizační vánoční čas. Nechybí tady ozdobený stromek, domácí vánoční dekorace nebo žigulík přetékající dárky. Můžete nakouknout do retro bytu, kde vrcholí přípravy na Štědrý večer, potkáte mikulášskou trojici i s Kašparem, Melicharem a Baltazarem.

  Další podlaží  pojmenované Ukáž, čo vieš! je připravené především pro děti, na které tu čeká interaktivní herna. V nabídce jsou stavebnice nebo třeba všechno potřebné na výrobu masopustní masky.



  Tématem výstavy v nejnižším patře s názvem Fronta na Ježíška je sonda do každodenního života v Československu 70. a 80. let. K vidění je elektronika a předměty každodenní spotřeby i nedostatkové zboží. Své zastoupení tady mají výrobky předních národních podniků, jako byly Madeta, Kofola, Eta, Fatra, JAWA, Tesla a jiné. Nechybí ani dlouhá předvánoční fronta na exotické ovoce.



  Všem, kteří si chtějí zavzpomínat na dětství nebo poznat tehdejší dobu blíž, výstavu doporučuji. Třeba i jako součást víkendové zimní procházky. Otevřeno mají každý den od 9 do 20 hodin.

  Na závěr si půjčím slova spoluautorky výstavy Lucie Kochové: „Že jsme museli být skromnější, nám tolik nevadilo. Neřešily se jen peníze, ty nebyly. Ale nemuseli jsme žít na dluh a vyrovnávat se s nadbytkem. Co jsme dostali nebo sehnali, toho jsme si víc užívali, protože jsme k získání těchto věcí vynaložili úsilí. Nebylo by na škodu si ten pocit štěstí a spokojenosti s málem připomenout a zkusit ho do našich srdcí vrátit.

 

foto: DS MP Praha

Zobrazení: 814