Angelus Domini

Rubrika: Kultura Zveřejněno: úterý 5. prosinec 2023 Autor Radka Rüsterová Vytisknout E-mail

Ani jsme se nenadáli a máme tady opět závěr roku. Prosinec charakterizuje například bláznivé nakupování vánočních dárků (pokud nepatříme k těm, kteří první balíčky připravují již během letních prázdnin), pečení cukroví, smýčení domácnosti, ale i bujaré večírky s kolegy a samozřejmě bilancování a formulování předsevzetí. K tomuto času ale také patří romantické filmy a pohádky. Předvánoční čas se v posledních letech neobejde bez Lásky nebeské, Štědrý večer bez Pelíšků, ale hlavně bez nové původní pohádky. Od roku 2012 to bývá nejčastěji inscenace v režii Karla Janáka, který právě finišuje práci na filmu Klíč svatého Petra, jenž je určený pro letošní Štědrý večer. Jistě si ale vzpomenete na první uvedení filmu Anděl páně. Pohádka, kterou roku 2005 natočil Jiří Strach, byla v kinech premiérově uvedena 3. listopadu 2005. Jako štědrovečerní pohádku České televize jsme ji mohli sledovat už o rok později. V mnoha domácnostech se anděl Petronel, přezdívaný matla, i mírně poťouchlý čert Uriáš už zabydleli. Pohádka se po jedenácti letech dočkala svého pokračování. Anděl páně 2 se stal při televizní premiéře na Štědrý večer 2017 na stanici ČT1 s více než třemi miliony diváků nejsledovanější štědrovečerní pohádkou za posledních 15 let. Bylo nasnadě, že z takového úspěchu je třeba vytěžit co nejvíc. Asi jste zaregistrovali, že Hudební divadlo Karlín uvedlo na konci října premiéru stejnojmenného muzikálu.

Kdo s kým?

„Nápad na muzikálovou adaptaci dnes už kultovní pohádky Anděl Páně vznikl v jednu dobu v hlavě mé i Lucie Konášové, autorky scénáře, nezávisle na sobě. Aniž bychom se předtím znali,“ prozradil Ondřej G. Brzobohatý.

Lucie Konášová je známou scénáristkou. Kromě seriálů, některými proklínaných, některými milovaných, jako je Ordinace v růžové zahradě, Obchoďák nebo Dobrá čtvrť, je autorkou scénáře několika pohádek včetně jedničky Anděla (Ježíška si tehdy zahrál její čtyřletý syn Jakub) nebo Nejlepšího přítele (zase režie K. Janák), který byl uveden v ČT poprvé na první svátek vánoční roku 2017. Nyní je autorkou libreta.

Ondřej G. Brzobohatý je hudebník, hudební skladatel a herec. Svůj první muzikál Já, Francois Villon (premiéra 2012) napsal pro Divadlo Na Jezerce. Byl okouzlující. Otextoval ho skvělý Pavel Vrba. Pro titul Legenda jménem Holmes (derniéra je plánovaná na duben příštího roku), který byl třetí v pořadí, napsal jak hudbu a texty, tak samotné libreto a v alternaci si občas Holmese/Doyla rád zahraje. I pro své zatím poslední dítko, pro Anděla páně, „hudbu složil, slova napsal“.

Martin Čičvák je divadelní režisér a dramatik, jehož představení se aktuálně hrají v Činoherním klubu v Praze, Divadle Ungelt, Národních divadlech Brno i Praha a samozřejmě na Slovensku. V minulosti působil například v Divadle na Vinohradech, Městský divadlech pražských, Divadle J. K. Tyla v Plzni nebo v Divadle pod Palmovkou. Režíroval činohru i opery. Hudební divadlo mu rozhodně není cizí. V Bratislavě už režíroval jazzrockový muzikál Rent (u nás byl uváděn v Divadle Kalich, Na Prádle a v Městském divadle v Brně).



Kostýmy jsou dílem Lindy Boráros. Jako scénografka a výtvarnice kostýmů spolupracuje s předními divadelními scénami u nás i v zahraničí.  Nedílnou součástí představení je živý orchestr pod vedením Kryštofa Marka, kterého můžeme znát jako autora hudby zejména z divadla Studio Dva.

Co a jak?

Předpokládám, že děj není potřeba líčit. Stačí připomenout, že kromě anděla Petronela a čerta Uriáše nechybí v muzikálu Pán Bůh, Panna Maria, Ježíšek, služebná Dorotka, panna klíčnice Francka, správce panství Metoděj, hrabě Maxmilián, či rychtář. Všechny pojmenované role mají dvě až tři alternace, jen jeden účinkující má dvě role. Pána Boha a rychtáře ztvárnil Jiří Korn. Pro božského Jiřího to bylo již druhé ztvárnění „nejvyššího“. V Divadle Bravo ho můžeme vidět ve stejné roli v představení „Nebesa“ spolku Losers Cirque Company. Alternace bývají velkým tématem. Jedni mají rádi toho, druzí jiného. Nadšenci se snaží vidět všechny možné alternace, a až potom hodnotit. Slyšela jsem, že Ondřej Rychlý v roli Petronela je vynikající, stejně jako Uriáš Marek Lambora.  Já preferuji Honzu Sklenáře (nic proti Lamborovi), který mne nikdy v ničem nezklamal. Ani tady ne. Všechny kritiky se shodují na tom, že nejlepší je Anna Fialová jako Francka. Rozchází se ale třeba v pojetí scény či „vykrádání“ hudebních motivů. Zrovna Francčina píseň Advent podle mýho gusta na první dobrou připomene hit Whisky, to je moje gusto z Limonádového Joea a někomu to vadí. Nebyl to jediný případ využití známého nápěvu, ale mně se to vlastně líbilo. 

Nutno podotknout, že poznámka v programu – rodinné představení – není tak úplně pravdou. S hodně malými dětmi bych sem asi nezašla, ale každé dítě je jiné a tak o tom rozhodnou nejlépe rodiče. Myslím si, že ideální věk je 8+ s tím, že horní hranice není stanovena. Tři hodiny včetně přestávky, to bývá základní problém všech muzikálů. Škrtat se dá vždy a bývá to ku prospěchu. Méně je prostě někdy více. Pochválit musím využití scény i nápadité efekty. Podle mého názoru není muzikál vždy jen o hlavních rolích, mnohdy je zásadní výkon company. A „kompačku“ v tomto představení chválím, chválím, chválím. Nebe, peklo i hrabství tvořilo jeden krásně fungující tým. Představení se nezměnilo v estrádní show, jak tomu mnohdy nepochopitelně je. Je to naprosto čisté, žádné hloupé fórky, nikdo si nic nepřidává za účelem zviditelnit se, tanečníci dotahují každý pohyb, takhle bych asi mohla chválit dál. Anděl páně je zkrátka muzikál, který se povedl. Jestli za to může Bůh (v podání pana Korna), netuším. Musím jen souhlasit s vyjádřením šéfredaktora českého muzikálového serveru Musical.cz Radka Jandy: Muzikál ANDĚL PÁNĚ aspiruje na HIT SEZÓNY“.

Na závěr dva citáty z rozhovoru s režisérem Jiřím Strachem

Všichni se na to dokola ptají – bude Anděl Páně trojka?

Dokud bude žít minimálně pět lidí – Jirka Bartoška jako Pán Bůh, Ivan Trojan jako anděl Petronel, Jirka Dvořák coby čert Uriáš, Klárka Issová jako Panenka Maria a s prominutím já jako režisér, naděje pořád teoreticky je. Počkal bych si dva, tři, čtyři roky… Na druhou stranu, kdyby trojka zůstala jen v mojí hlavě, kde už ji mám natočenou, nic se neděje. Myslím, že i dva díly Anděla Páně bohatě stačí. (Deník.cz, 31. 10. 2023)

Už nějaký rok nás držíte v napětí, jestli budete točit třetího Anděla Páně.

Ještě chvíli vás v napětí podržím, ještě chvíli si musíme počkat. Dobré věci totiž neuzrají hned. A nakonec, třeba žádná trojka nebude. Možná zůstaneme u dvou. Nakonec, máme dva svátky vánoční a třetí už také nemáme. (novinky.cz 12. 11. 2023)

Anděl páně, Hudební divadlo Karlín, nejbližší volný termín je 1. a 2. května 2024, ceny vstupenek se pohybují od 390 do 1.290 Kč.  Hrají: Filip Hořejš/ Ondřej Rychlý, Jan Sklenář/ Marek Lambora, Kateřina Marie Fialová/ Kristýna Daňhelová, Lukáš Janota/ Roman Tomeš, Jiří Korn, Petr Vaněk/ Viktor Javořík, Anna Fialová/ Karolína Vágnerová, Radka Coufalová/ Veronika Khek Kubařová, a další, nejen andělé.

Zobrazení: 231