O symbolu Vánoc z Poniklé

Rubrika: Kultura Zveřejněno: úterý 1. prosinec 2020 Autor Eva Koutníková Vytisknout E-mail

Stalo se již takovým příjemným zvykem, že prosincová rubrika Kultura je vánočně laděna a výjimkou nebude ani tento rok. Téma je velmi prosté – tradice zdobení vánočních stromků. Totiž ačkoliv se většina z nás účastní zdobení stromků již od svých dětských let, mnozí z nás toho vlastně o této tradici příliš nevědí. Dokážete například s jistotou odpovědět například na otázky: kdy a odkud se tato tradice vzala, kdy a kde byl ozdoben první český stromek, proč se katolická církev stavěla ke zdobení stromků velmi dlouho odmítavě a nakonec – proč je obec Poniklá světovou raritou? Že si také nejste odpověďmi příliš jisti? Tak čtěte prosím dál…

Tradice zdobení vánočních stromů má, jak už to tak bývá, dva kořeny. První je spojený s pohany, například starý polský lidový zvyk zavěšování ozdob na větve pochází právě ze starých pohanských tradic. Pohanský původ tohoto zvyku se hrubě nelíbil katolické církvi, která se tak ke zdobení stromků stavěla velmi dlouho odmítavě, takže první ozdobený vánoční strom byl postaven na svatopetrském náměstí ve Vatikánu teprve před necelými čtyřiceti lety, přesněji řečeno v roce 1982. Přitom zdobení stromků vychází i z křesťanských kořenů, když se ve středověku o Štědrém dnu konaly před kostely hry připomínající prvotní hřích a nedílnou součástí těchto her byl i strom ověšený jablky.



První novodobý vánoční strom byl prý vztyčen v Estonsku před tallinskou radnicí již v roce 1441. Prvenství této tradice si ovšem nárokuje i lotyšská Riga, ve které působili němečtí obchodníci sdružení do tzv. Bratrstva černohlavých. Bratrstvo chtělo tomuto bohatému městu věnovat v roce 1510 k zimnímu slunovratu strom, který měl být potom spálen, aby zapudil zlo. Strom byl však příliš velký a jeho spálení mohlo ohrozit okolní domy, a tak se kupci radili, jak záležitost vyřešit. Mezitím strom ozdobily děti slámou, jablky a nitěmi, a protože se obyvatelům zalíbil, učinili z toho tradici, která se díky německým obchodníkům a městům rozšířila postupně do celého světa.

Již v průběhu 19. století se v Podkrkonoší rozšířila výroba perliček, které se posléze začaly využívat i pro výrobu vánočních ozdob...

První český vánoční stromek byl sice postaven již v roce 1812 v  libeňském zámečku Šilboch, ředitelem pražského stavovského divadla Janem Karlem Liebichem, ale k větším rozšíření došlo až ve 40. letech 19. století, a to nejdříve v bohatých pražských měšťanských rodinách. Do venkovských stavení pronikaly ozdobené vánoční stromečky ještě pomaleji. Až do první světové války bývala v mnoha domácnostech pouze ozdobená smrková nebo jedlová větev.

Ozdoby byly původně velmi prosté, lidé využívali toho, co bylo k dispozici, především jablka, hrušky, perníčky či sladké pečivo. Zřejmě roku 1860 se na stromečku v Čechách poprvé rozsvítily lojové svíčky. Zajímavé také je, že se někdy stromky zavěšovaly nad stoly špičkou dolů.

Jak šla doba, rozšířily se i možnosti zdobení vánočních stromků. Již v průběhu 19. století se v Podkrkonoší rozšířila výroba perliček, které se posléze začaly využívat i pro výrobu vánočních ozdob. Světovým unikátem je v tomto oboru obec Poniklá na Semilsku, ve které se od roku 1902 stále stejnými ručními výrobními postupy vyrábějí perličky a z nich perličkové vánoční ozdoby. Činnost je to ve světovém měřítku natolik unikátní, že firma Rautis, která v tradici výroby pokračuje, usiluje o zanesení perlařiny na seznam UNESCO do nehmotného kulturního dědictví lidstva. Perličkové ozdoby jsou krásné a patří k těm typům ozdob, které mohou být považovány za rodinné stříbro a mohou se dědit po generacích. Mnozí z vás je jistě mají doma, aniž byste věděli, že jsou právě z Poniklé.



Zdobení vánočního stromku je krásná tradice. Není důležité, jestli vyhovíte barevným trendům roku, zda ho budete mít ozdobený perníčky, jablky, slámovými ozdobami nebo blyštivými koulemi, mašlemi a umělým sněhem. Podstatné je, aby Vám nazdobený stromek přinášel radost a příjemně dotvořil svátečně upravený byt. Krásné svátky!

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_stromek

Zobrazení: 729