Plantážníci, jak to jedete?

Rubrika: Kultura Zveřejněno: úterý 1. červen 2021 Autor Vojtěch Gabriel Vytisknout E-mail

Buďte pozdraveni Mirku, Jarko, Jindro, Červenáčku a Rychlonožko… Tak takto se jmenuje první kapitola zbrusu nové knihy nakladatelství Albatros, které z mého skromného pohledu udělalo naprosto výborný knižní počin. Ten počin se jmenuje Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera. Jedná se o nádhernou knihu sytě žluté barvy, která ve vás vyvolá nostalgii a chuť vrátit se do dětských let.

Asi nenajdu nikoho, kdo by neznal jméno legendárního spisovatele Jaroslava Foglara, kterému nikdo neřekl jinak, než jeho přezdívkou Jestřáb. Jméno Jana Fischera už tolik známé nebude, ale bez něj by klukovská parta Rychlých šípů byla jen poloviční – byl to právě ilustrátor Jan Fischer, který dal postavám jejich tváře a podobu.



Můžete si říci, že takových vydání již bylo více, tak proč by toto mělo být něčím výjimečné? Je a to ve více směrech. Kreslené příběhy dostaly novou, sytou a jasnou podobu, o kterou usiloval i sám ilustrátor a navíc uvidíte všechny varianty, které společně s Foglarem vytvořili. V závěru je soubor okořeněn i rozsáhlým doslovem T. Prokůpka v unikátní grafické úpravě Martina T. Peciny.

Rychlé šípy! Jméno kouzelné a okřídlené, známé snad již milionům čtenářům, dospělých i mladých, dávných i dnešních! Kdo byli ti chlapci, kteří tvořili ten podivuhodný pětičlenný klub? A byli opravdu? A kde žili tedy? V Praze či Brně? Nebo v Ostravě či v Budějovicích, když tam ještě jezdila elektrika? Na některých besedách s čtenáři jsem prý ukazoval jejich fotografie! (Tedy nikoliv pouhé kresby!). Je to pravda? (Jaroslav Foglar - Jestřáb)

Skautská nadace Jaroslava Foglara ještě více dopodrobna píše na svých stránkách o výjimečnosti této knihy: Po více než dvou letech editorských vstupů, historických bádání, retuší, kolorování, grafických oprav a úprav vychází Rychlé šípy v nové podobě.

  • obsahují všech 200 příběhů, které Foglar s Fischerem připravili a autor je posléze prohlásil za konečný výčet
  • v příloze najdete i dalších 20 variant, jež postupně vznikly
  • naprostá většina je reprodukována z originálu o formátu A2, jen několik stran muselo být rekonstruováno z tištěných verzí
  • 70 původně černobílých komiksů bylo nově ručně kolorováno a poté počítačově spojeno s černobílým originálem
  • náročnou retuší prošly všechny barevné strany, sjednoceny byly nejen barvy oblečení, pleťovky postav, ale i různá podbarvení apod.
  • opraveny byly chyby v textech i ilustracích
  • doplněny podkomiksové vsuvky od J. Foglara, které budou publikovány prvně od časopiseckých vydání

A je opravdu na co se dívat. Rychlé šípy jsou klasika, česká klasika mající základ ve správném chování a charakteru postav. Postav, které mají rády dobrodružství, čestné chování a hledají pořád něco nového. Slyšel jsem, že pro mnoho mladých jsou tyto texty zastaralé a raději nahlédnou do americké komiksové tvorby například Marvelu. Zde jim přijde zajímavější Kapitán Amerika či Neuvěřitelný Hulk. Osobně jsou mi bližší kluci pobíhající kolem kresby ježka v kleci, než zelená potvora házející tanky a lidmi na všechny strany.

❞ Rychlé šípy jsou klasika, česká klasika mající základ ve správném chování a charakteru postav. Postav, které mají rády dobrodružství...

Foglar a jeho příběhy vycházejí ze skutečných zážitků, táborů, pobytů v lese či u vody s patou kamarádů. Naprosto nenásilně vychovává mladé v duchu skautské či sokolské tradice a dává jejich životu řád i hlubší smysl. Přátelství a odpovědnost se tak dostává pod kůži zároveň se sympatickým rošťáctvím a šibalstvím.



Když jsem na tuto knihu před pár týdny narazil, okamžitě mi bylo jasné, že ji koupím svým dětem a nejen jim. Kreslené příběhy jsou pro ně zajímavé a hned se do nich začetly. Na straně druhé je toto vydání tak graficky a originálně zpracované, že si jej můžete pořídit sami pro sebe a občas v něm zalistovat a zavzpomínat. Jistě bude mít po letech i sběratelskou hodnotu. Maloobchodní cena stanovena nakladatelstvím Albatros na 899 Kč je sice trochu vyšší, ale ne nějak závratná. Za tuto cenu dostanete do své knihovny kousek, který si budete doma předávat po generace – pokud jej vaše děti, dychtiví čtenáři, nepromění v ohmatanou publikaci (ovšem v tomto případě bych se na ně rozhodně nezlobil, ba naopak, pochválil bych je a pro sebe si nenápadně pořídil ještě jeden výtisk).

Ponořme se tedy společně do dobrodružství tajemných zákoutí ulic, pavlačí, dvorků, opuštěných továren, zapadlých koutů města, lesů a řek. Zkusme odhalit tajemství Jana Tleskače a ježka v kleci, uniknout vontům a bratrstvu Kočičí pracky. Začínáme: Černí jezdci řádí…

❞ Snad tam někde zažijeme zase nějaká další Velká Dobrodružství! Vy i já při nich omládneme...

Počkejte na mne, mé Rychlé šípy, vydáme se spolu znova tam někam dolů, tam do těch tmavých uliček, zákoutí, průchodů a plácků, tak jako jsme se tolikrát v dávných dobách vydávali – snad tam někde zažijeme zase nějaká další Velká Dobrodružství! Vy i já při nich omládneme – a noví a noví chlapci a děvčata při jejich četbě budou v duchu s námi, tak jako tenkrát, tak jako tenkrát… (Jaroslav Foglar – Jestřáb)


knihu vydalo nakladatelství Albatros 2021, Copyright © Jaroslav Foglar, ilustrace © Jan Fischer, epilog © Martin Pecina, Tomáš Prokůpek

foto: DS MP Praha

Zobrazení: 1086