Afrika, Dasha, Kučera i StarDance

Rubrika: Kultura Zveřejněno: čtvrtek 1. srpen 2024 Autor Radka Rüsterová Vytisknout E-mail

Když jsme se s Vítkem Petráškem potkali, mluvili jsme i o tom, že nemáme rádi, když novináři používají zcela zavádějící titulek, který v podstatě s článkem nekoresponduje. Slíbila jsem, že to neudělám a začala přemýšlet, jak tento příspěvek pojmenuji. Vítek mi druhý den poslal nějaké podklady, které byly rozděleny do několika odstavečků a ejhle, titulek byl na světě.

Začneme od konce. V sobotu 12. října začne Česká televize vysílat třináctý ročník pořadu StarDance …když hvězdy tančí. Epoque Quartet bude již pojedenácté doprovázet společně s MoonDance Orchestra Martina Kumžáka soutěžící páry. Ruku na srdce, kolik z nás (cílím teď zejména na ženy) se s potěšením na tento pořad nepodívá? Myslím, že je to fajn zábava, která rozhodně neurazí a kromě toho, že ráda sleduji taneční páry a jejich výkony, tak se těším právě na muziku a zajímavé hudební aranže.
Vždy, když v říjnu začne StarDance, se nás zhostí pocit, že za pár dní už jsou Vánoce… A když pak přinese Marek Eben na poslední díl, jenž je v prosinci, velkou krabici uzených jitrnic od Karlových Varů, tak už Vánoce opravdu propukají a my čtyři máme mastné struny od té dobroty.
Nepíši o Epoque jen proto, že bude účinkovat v mém oblíbeném programu, ale proto, že mám tohle kvarteto už spoustu let ráda, a také proto, že letos slaví nádherné pětadvacáté narozeniny. Na to, jak to celé začalo, jsem zeptala právě Vítka:

V roce 1999 jsme s Vláďou Klánským žili a studovali ve Švýcarsku. Jednoho dne jsme našli ve schránce dopis (ano, papírový dopis se známkou), ve kterém nám kolegové z Prahy, Martin Válek a Vláďa Kroupa, nabízeli možnost spolupráce v novém kvartetu. Po určité fázi rozmýšlení jsme se přestěhovali zpět do Prahy a v létě 1999 začal hrát Epoque Quartet (tehdy pár měsíců pod provizorním názvem „Czech Modern Quartet“). Po osmi letech přišel na post primaria David Pokorný, a to byla na dlouhou dobu jediná změna v obsazení. Až v roce 2022 nám smrt vzala skvělého kolegu, violistu Vláďu Kroupu. Byla to velmi smutná doba, ale ještě smutnější by bylo celé to zabalit, a tak jsme dali šanci životu a měli to štěstí, že nám neodmítl nabídku fantastický muzikant Aljoša Aslamas, který se kvůli nám naučil k houslím hrát i na violu.

Vláďa Kroupa byl skvělý violista a bylo opravdu hodně smutné, když jsme se dozvěděli o jeho zákeřné nemoci a zanedlouho o úmrtí. Nikdo na něj ale nezapomíná a tak i letos se uskuteční vzpomínkové "Kroupoviny", kdy se opět sejdou a zavzpomínají na něj ti, kteří ho znali.

Osudová setkání se dějí a jedním z nich bylo setkání s Janem Kučerou. Známe se od patnácti let, tedy od prvního ročníku konzervatoře a prožili jsme toho spolu opravdu hodně. Na koncertních pódiích i na pokoncertních orgiích…
Na koncertech ho představují jako skladatele, dirigenta, klavíristu, harmonikáře, trumpetistu, malíře, ale především dobrého člověka. Pro kvarteto napsal kolem dvaceti skladeb, výběr z nich natočili před pár lety na CD Epoque Quartet plays Jan Kučera, které bylo následně nominované na cenu Anděl. Honza bude nově zastávat pozici vedoucího Katedry dirigování na pražské HAMU. Samozřejmě proběhla spousta dalších setkání a spoluprací, například s Danem Bártou, Monkey Bussines, Lenkou Dusilovou, Ondrou Brzobohatým, Jiřím Kornem, Adamem Plachetkou, Dagmar Peckovou a mnohými dalšími.



Právě díky StarDance se prohloubilo přátelství Epoque s Dashou, ze kterého se zrodil projekt ELLABORATION, s nímž už druhým rokem úspěšně vystupují jak u nás, tak v zahraničí. Název projektu odkazuje k fenoménu Elly Fitzgerald. Ke spolupráci na něm byl přizván i perkusista Šimon Veselý. Písně E. Fitzgerald umělci elaborovali do nových neotřelých poloh. Rozhodně stojí za to zajít na koncert. Specifický a úžasně komplexní zvuk dává Dashe prostor předvést svou výjimečnost na trochu jiném poli, než jsme zvyklí z jejích jiných projektů.
Jak do toho všeho zapadá Afrika? Velmi jednoduše. Dobří muzikanti jsou zváni nejen za hranice všedních dnů, ale i za hranice státní. Tihle „pidlikáči“ – vím, že mi to oslovení odpustí – procestovali poměrně slušně Severní i Jižní Ameriku, střední i daleký východ a samozřejmě Evropu. Ovšem až vloni se poprvé ocitli na „černém kontinentě“.
V Addis Abebě a Káhiře koncertovali a setkali se se studenty hudby. Prý šlo o opravdové setkávání různých kultur s benefity pro obě strany. Mladí lidé v Egyptě se chovali empaticky a otevřeně, což v době konfliktu v Gaze působilo hodně neočekávaně. V letošním roce si africkou cestu zopakují a k oběma zmíněným zemím ještě přidají Keňu a souostroví Seychely. A na co, že se velmi těší? Inu, jsou to chlapi a gastro nadšenci, takže je to objevování nových, domorodých kuchyní. Loňské syrové maso v Addis mělo sice své dramatické následky, ale to nás nemůže zlomit.

Epoque Quartet tvoří David Pokorný (I. housle, je také vedoucím skupiny druhých houslí v SOČRu), Vladimír Klánský (II. housle, zástupce koncertního mistra v SOČRu), Alexej Aslamas (viola, je též členem Unique Orchestra a je autorem většiny úprav skladeb projektu Ellaboration) a Vít Petrášek (violoncello, spolupracuje mj. s Luzerner Sinfonie Orchester, se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu či Filharmonií Bohuslava Martinů).

Pokud byste měli zájem, rozhodně neváhejte zajít na koncert, který si kvarteto nadělí k narozeninám. Bude v pražském Jazz Docku v pátek 30. srpna. Začne se již v půl šesté večer a slavit se bude určitě dlouho do noci v obou patrech budovy na Janáčkově nábřeží. Svou účast přislíbila spousta gratulantů z řad muzikantů, kteří se zapojí do programu a na závěr by mělo dojít na velkou jam session bez jakýchkoliv žánrových hranic. Koncertovat budou samozřejmě i v dalších městech, například v Berouně, Olomouci, Pardubicích, Lipsku a také v překrásném Chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře.

Je jisté, že Epoque Quartet dávno našel pevné místo na české a evropské hudební scéně, a já mu se srdce přeji spoustu báječných projektů na dalších minimálně dvacet pět let.
Za povídání děkuji Vítku Petráškovi.

Zobrazení: 208