Na led! Nebo do džungle?

Rubrika: Kultura Zveřejněno: sobota 1. červen 2024 Autor Radka Rüsterová Vytisknout E-mail

Pro všechny fanoušky hokeje, a nejen pro ně, připravila Národní galerie ve spolupráci s platformou Sport in Art a za podpory generálního partnera Komerční banky výstavu Na led! Hokej a bruslení v obrazech. Ukazuje, jak se bruslení a hokej odrážely v umění. Výstava byla zahájena koncem dubna a potrvá až do 27. října, takže do paláce Kinských je možné zajít a ochladit se pohledem na led i v horkých letních dnech. Ne náhodou probíhala po celou dobu Mistrovství světa v ledním hokeji, a tudíž mohla přilákat i návštěvníky této události. Její umístění do paláce Kinských je symbolické. Staroměstské náměstí se pravidelně stávalocentrem všech fanoušků hokeje, když „naši“ bojovali o cenný kov na olympiádě, mistrovství světa či nasvětovém poháru. Jak je uvedeno v názvu, tématem není jen hokej, ale i bruslení. Věděli jste, že jeho počátky se datují do 17. století? Zamrzlé kanály, řeky a jezera v Nizozemí, to byla první místa, která se stala centrem této společenské zábavy pro všechny vrstvy obyvatel.

Velmi působivý je obraz Ivana Hlinky, s názvem Smutný klaunJak se asi cítí hokejista, když po skončení zápasu sundá dres? To, že je právě Hlinka jeho autorem, zvyšuje jeho atraktivitu. Kdo by skvělého útočníkaa později oblíbeného trenéra, jednu z největších osobností historie českého a československého hokeje, jenž zemřel na následky autonehody, neznal. Na dalších obrazech se objeví třeba Jaromír Jágr nebo Dominik Hašek. Nechybí ani Hokejista – nafukovací hračka, kterou pro Fatra Napajedla designovala Libuše Niklová v roce 1976. Vystaveny jsou malby starých mistrů i díla současných českých tvůrců. A nejedná se pouze o obrazy. Pieter Brueghel II. nebo Norbert Grund, T. F. Šimon, Otakar Nejedlý, Karel Holan, Vojtěch Tittelbach, Teodor Rotrekl, Krištof Kintera, Jiří Surůvka. To je jen několik jmen autorů, jejichž díla jsou k vidění. Věřím, že si výstavu užijete.

Se zatajeným dechem jsme sledovali vzdušnou i pozemní akrobacii, překvapivé manipulace s každodenními předměty, chůzi po skleněných střepech, letecké kousky na teeterboardu...

Velice potěšilo slavnostní odhalení programumultižánrového prostoru Nová Spirála, ale vzhledem k tomu, že Spirála ještě není hotová a první představení zde proběhne až třetího října, schovám si toto téma na později. Nicméně návštěva Výstaviště byla hodně inspirativní. Pracuje se tu na několika rekonstrukcích, na některé se zatím nedostalo.  Městská akciová společnost Výstaviště Praha a. s. je od roku 2015 správcem areálu Výstaviště a od roku 2022 i areálu Holešovické tržnice. Zde má již deset let svou domovskou scénu – Jatka78 – Cirk La Putyka, který v letošním roce slaví svoje patnáctiny. A slaví ve velkém stylu. V báječném divadelním šapitó právě na Výstavišti. Azyl78 tady stojí již počtvrté. Sezóna Azylu se koná pod záštitou primátora hlavního města Prahy doc. MUDr. Bohuslava Svobody, CSc., Magistrát hlavního města Prahy přispěl na jeho pořízení. Ale i Jatka by potřebovala finanční podporu města. Oba prostory mají své kouzlo. Jsou to místa s geniem loci. Snad se podaří to, co si fanoušci Jatek společně se souborem moc přejí – být zařazeni do první etapy rekonstrukce Holešovické tržnice a dosáhnout aspoň nejnutnějších opravZa těch uplynulých deset let pobavili více než půl milionu diváků, uspořádali 92 premiér a hostili 137 zahraničních souborů. 



Zavřete oči. Otevřete oči. Co vidíte? Neuvěřitelné, že? A teď znovu. Zavřete oči. Mrk. Otevřete oči. A teď?

K narozeninám si soubor nadělil úchvatné představení Okamžik, které úspěšně uváděli po celý květen. Na scéně se vystřídalo 35 herců, a to nejen dlouholetých členů souboru, mladých akrobatů a tanečníků ze studia Young Blood, ale i ukrajinských studentů, doplněných živou kapelou. Režie se ujal finský režisér MaksimKomaro. Se zatajeným dechem jsme sledovali vzdušnou i pozemní akrobacii, překvapivé manipulace s každodenními předměty, chůzi po skleněných střepech, letecké kousky na teeterboardu, skoky na trampolíně i trochu magie, vizuálního divadla a mnoho, mnoho dalšího. Oči přecházely, klobouky padaly k zemi.

Do 16. června je možné zajít do šapitó na oblíbenou Knihu džunglí. I tohle představení rozhodně stojí za vidění. Jedná se o hudebně-taneční adaptaci známé Kiplingovy knihy, která je společným dílem hudebníhoskladatele Marko Ivanoviće a režiséra a scénografa Matěje Formana. Inscenace s choreografií Štěpána Pechara a kostýmy Andrey Sodomkové vznikla ve spolupráci s Divadlem bratří Formanů, DEKKADANCERS a Českou filharmonií. Neuvěříte, že v představení vystupuje pouze 12 tanečníků. Někteří z nich ztvárňují až 6 postav. V roli Mauglího se alternuje Ondřej Vinklát a Albert Kaše. Ondřej působil jako sólista baletu Národního divadla, Albert je členem Pražského komorního baletu. Oba tančí s DEKKADANCERS. Jedná se s největší pravděpodobností o poslední sérii Knihy džunglí. Zkuste si ještě zajistit vstupenku.

Principálem Cirku La Putyka je Rosťa Novák ml. Je potomkem osmé generace slavných českých loutkářů Kopeckých.

„Každý den, který můžu s lidmi z našeho souboru strávit, je pro mě euforií. Připadám si jako objevitel. Objevuju nové krajiny, nové krásy života. Euforii prožívám každý den na zkoušce,“ řekl v rozhovoru s Jiřím Kubíkem (Seznam Zprávy). Původně se herectví chtěl vyhnout a hlavně sportoval, ale geny jsou geny a k naší velké radosti vystudoval Katedru alternativního a loutkového divadla DAMU a teď se věnuje novému cirkusu. Jeho bratr Vítek je manažerem a produkčním souboru. V představeních Cirku účinkují i rodiče, Rosťa starší s chotí Annou a Rosťovy děti, manželka Kristina dělá kostýmy většiny představení. Ze srdce přeji, ať se podaří Jatka opravit a ať můžeme vidět ještě mnoho dech beroucích představení Cirku La Putyka.


 Foto:Kniha Džunglí / foto: Petr Chodura / Cirk La Putyka / Okamžik / foto: Lukáš Bíba

Zobrazení: 100