Chlast – slast

Rubrika: Kultura Zveřejněno: čtvrtek 1. červen 2023 Autor Radka Rüsterová Vytisknout E-mail

Za všechno může Finn, i když je to Nor. Konkrétně norský psychiatr, psychoterapeut, spisovatel a profesor jménem FinnSkårderud a jeho výrok: „Člověk se rodí s deficitem půl promile alkoholu v krvi.“ Jak sám tvrdí, jde ale o špatnou interpretaci jeho předmluvy ke knize O psychologických účincích vína. „Ano, na první stránce jsem napsal, že po jedné nebo dvou skleničkách je život celkem dobrý a myslíme si, že se rodíme s deficitem 0,5 ‰…  Ale už v následujícím odstavci tuto teorii zcela odmítám.“ Jenže, co když si ten následující odstavec nepřečteme?

Za posledních čtyřicet let bylo provedeno tolik studií o působení alkoholu na zdraví člověka a k čemu vlastně? Říká se třeba, že alkohol je metla lidstva. Například Winston Churchill, Arthur Rimbaud, Ernest Hemingway, Franklin Delano Roosevelt, Jackson Pollock, Charles Bukowski a mnozí další měli alkohol v krvi prakticky neustále a jejich dílo je nenahraditelné. Jack London se poprvé opil v pěti letech. Od puberty byl „v lihu“ pravidelně, své závislosti na alkoholu se nikdy nezbavil.Ovlivnilo to nějak popularitu jeho knih? A třeba Adolf Hilter byl zapřisáhlý abstinent…

Byl by život pestřejší, kdybychom doplnili hladinu alkoholu na hodnotu půl promile? Byli bychom potom my sebevědomější, kreativnější, spokojenější a šťastnější? To je podstata experimentu, který se rozhodnou ověřit v praxi čtyři vyhořelí gymnaziální učitelé. Co je pro to potřeba udělat? Nakoupit alkohol a alkoholtestery a pít jen v pracovní době, do osmi hodin večer po vzoru Hemingwaye. Zdá se, že teorie o řízené opilosti skutečně funguje. Odborná studie přece musí být vyčerpávající, takže zvýšíme dávky? Nejprve vznikl film v režii Thomase Vinterberga. Do kin byl uveden před třemi lety. Kromě různých evropských cen získal Oscara v kategorii nejlepší režie a nejlepší cizojazyčný film roku 2020. Zářil v něm zejména Mads Mikkelsen, dánský herec, který se proslavil jako padouch v bondovce Casino Royale a několikrát točil v Praze. Vinterberg je spoluautor jevištní adaptace filmu společně s dánským hercem a spisovatelem Clausem Flygarem.

O plánovaném uvedení stejnojmenné inscenace jsem psala už v září loňského roku a neskrývala, jak moc se na to těším. Když se mi podařilo získat vstupenky na premiéru, měla jsem obrovskou radost. Jenže když se člověk hodně těší, obvykle to špatně dopadne. Ne v tomto případě. Petr Stach, Jacob Erftemeijer, Robert Jašków a Tomáš Petřík v režii česko-německého režiséra Thomase Zielenskiho jsou výborní. Jednoduchá scéna je pro Thomase typická. Tři stěny, čtyři židle, tu a tam stolek nebo gauč, promítání na stěny. Skvěle to funguje. Nutno vyzdvihnou angažování oceňované choreografky Jany Burkiewiczové, která pomohla vytvořit iluzi opileckých pohybů tak, aby nezůstalo jen u klasického a někdy až trapného komíhání se a padání. Ti, kteří viděli film, budou mít určitě radost z použití ústřední písně What A Life, bez ní by to snad ani nešlo. Zejména v poslední scéně. Ve filmu se učitel dějepisu Martin v podroušeném stavu roztančí mezi slavícími maturanty a nakonec skočí do vody. Nemůžu vám prozradit, jak je to zpracováno na jevišti, ale je to pecka všech peciček. Určitě mi dáte za pravdu. Na premiéře se tleskalo o sto šest. Samozřejmě vestoje. Překvapením pro diváky byla přítomnost Clause Flygareho.



Představení je samozřejmě i pro ty, kteří film neviděli. Přestože do divadel chodí většinou ženy a někteří muži tak trochu z donucení, na tenhle kousek nebude problém chlapa vytáhnout. Švandovo divadlo dostalo práva hrát adaptaci Chlastu jako první v Evropě. Filmová díla, z velké části severská, tady adaptují pravidelně a s úspěchem. Inscenace Kdo je tady ředitel? (Dánsko) dosáhla světového rekordu v počtu repríz. Legendární norskou černou komedii Kurz negativního myšlení (Norsko) uvedli ve světové premiéře. V roce 2021 přibyla upírská romance Ať vejde ten pravý (Švédsko) a nyní dánský Druk.

Víno dělá každodenní život jednodušší,

méně uspěchaný, s menším napětím a větší tolerancí. (Benjamin Franklin)

Thomas Zielenski (*1972) je úspěšný divadelní a rozhlasový režisér, pedagog a příležitostný filmový herec.
Vyrůstal nejdřív v Berouně, následně v Aténách a v Chicagu, dospíval ve Frankfurtu nad Mohanem, DAMU studoval v Praze. V letech 2004-2006 byl uměleckým šéfem divadla Rokoko. Spolupracuje s různými divadly a je spoluzakladatel divadla Verze. Má rád žánr, který pojmenoval intelektuální bulvár. Na ČSFD najdeme seznam filmů a seriálů, ve kterých hrál, a pokud jste například fanoušky seriálu Ulice, určitě ho znáte coby tatínka Skyler, Holanďana „Van Dama“ (jak mu říká Miloš Knobloch).J. Ještě jsem se nesetkala s představením pod jeho režijním vedením, které by mne zklamalo. Srdečně mohu doporučit například Jméno, Šťastný vyvolený, Lež nebo Vášnivost, Thriller zmíněného divadla Verze.

Poslední odhad celkové úmrtnosti přiřaditelné alkoholu byl v ČR proveden za r. 2010, kdy bylo vyčísleno 6,5 tis. úmrtí, což představovalo 6 % celkové úmrtnosti v ČR (10 % u mužů a 2 % u žen). Největší podíl celkového počtu alkoholových úmrtí se vyskytl ve starších věkových skupinách, nejvyšší relativní zátěž alkoholem byla ve věkové skupině 35-44 let (26 % celkové úmrtnosti u mužů a 17 % u žen).(Zpráva o alkoholu v ČR 2021 Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti)

Rozhodně nechci opěvovat užívání alkoholu, zcela jednoduše jsem vás chtěla pozvat na skvělé představení. Podle mnoha světových studií má alkohol v malé míře a při pomalém pití pozitivní dopady na zdravého člověka. Jak říkal Jára Cimrman: „Lepší pivo v žaludku nežli voda na plicích.“  Přestože dle tabulek se do 0,5 ‰ jedná o jen lehkou podnapilost, určitě jsou profese, kde by experiment prováděn být neměl, a to zcela určitě platí o našich strážnících. Díky, že si skleničku (dvě) vína či půllitr (dva) piva dáváte jen ve svém volnu a rozhodně potom nesednete za volant. Pokud vstupenky na Chlast seženete, ať se vám představení líbí.


Ještě pro vás mám jeden tip ze severu. Je jím SISU. Finský akční film z roku 2022. Odehrává se v Laponsku během druhé světové války. Fin Jorma Tomilla v hlavní roli „Kostěje Nesmrtelného“ vás určitě dostane. Stejně jako charismatický norský herec Aksel Henniev roli melancholicky vyhlížejícího nacisty (prý už teď se stává takovou hvězdou, jakou je Mads Mikkelsen).Slabším povahám doporučuji při sledování filmu si průběžně zakrývat oči.

Zobrazení: 482