Jedna zastávka na Královské stezce

Rubrika: Kultura Zveřejněno: pondělí 1. květen 2023 Autor Radka Rüsterová Vytisknout E-mail

Stalo se to na apríla, ale žert to rozhodně nebyl. Společnost Prague City Tourism ve spolupráci s Národní knihovnou ČR otevřela prvního dubna unikátní trasu v objektu pražského Klementina včetně prostor Barokní knihovny a Astronomické věže. Nejedná se sice o něco zcela nového, neboť prohlídky se pouze po určité pauze vracejí do nabídky, nové je právě spojení obou subjektů. Klementinum, které je ve správě právě Národní knihovny ČR, se díky ní zařadí k dalším osmi provozům, které už má městská společnost na starosti. Patří mezi ně Petřínská rozhledna i Zrcadlové bludiště, Staroměstská mostecká věž, Prašná brána, věž radnice na Staroměstském náměstí, obě věže Karlova mostu, Svatomikulášská městská zvonice a Novomlýnská vodárenská věž. Přestože se rozsáhlý areál Klementina nachází na trase Královské stezky, která prochází Karlovou ulicí, nepřichází sem tolik návštěvníků, kolik by si toto místo zasloužilo. Lidé okolo procházejí cestou ze Staroměstského náměstí přes Karlův most na Pražský hrad, ale nenapadne je vstoupit. Netuší, co všechno se uvnitř skrývá. Na pozemku o velikosti dvou hektarů, kde bývalo původně 32 domů, 3 kostely, 2 zahrady a jedno spáleniště, je celkem 5 nádvoří, kolej, 3 kostely, menší kaple, knihovny, přednáškové sály, tiskárna, divadlo a hvězdárna s věžemi. Společnost Prague City Tourism (v roce 2020 nahradila Pražskou informační službu), jako oficiální organizace hlavního města Prahy, má za cíl zvýšit zájem turistů o návštěvu Prahy, nejlépe pak opakovaně, a upozornit i na méně navštěvované objekty. Právě to se nyní očekává i v Klementinu. V plánu je představit objekt nejen jako historickou památku, ale také jako stále živý komplex užívaný vědci i studenty.

Kolej

Bývalá jezuitská kolej Klementinum byla jezuity založena po jejich příchodu do Čech v roce 1556. (Tovaryšstvo Ježíšovo, hovorově jezuitský řád nebo jezuité, je jeden z největších a nejvýznamnějších řeholních řádů římskokatolické církve) Je největší jezuitskou stavbou v Čechách. Provozovali tady školu, která v roce 1616 povýšila na univerzitu a byla protiváhou Univerzity Karlovy. Roku 1654 byla klementinská univerzita s Karlovou spojena. Zrušení jezuitského řádu (1773) naštěstí nemělo na význam Klementina vliv. Své sídlo tady měla např. obrazárna zřízená Společností vlasteneckých přátel umění, Akademické gymnázium a knihovna, působila zde Akademie výtvarného umění. Knihovna byla roku 1990 přejmenována na Národní knihovnu České republiky. Je zaměřena na potřeby vysokých škol univerzitního typu a vědeckých pracovišť v oblasti společenských a přírodních věd, kultury a umění. Klementinum se proslavilo také jako místo, kde se na přelomu srpna a září 1791 konala velká výstava českých průmyslových výrobků, jedna z prvních v Evropě a zřejmě i ve světě. V novém Divadelním sále jezuitské koleje mělo 12. září 1723 slavnostní premiéru Melodrama o svatém Václavu Jana Dismase Zelenky za přítomnosti císařsko-královského páru a pozvaných dvořanů. Konala se u příležitosti pražské korunovace císaře Karla VI. českým králem. Byla to velká sláva. Král pobyl v Praze nezvykle dlouhou dobu, více než 4 měsíce.

Věž

Z Astronomické věže je jedinečný výhled na Prahu. Pravdou je, že sem vedou sto sedmdesát dva schody úzkého točitého schodiště, ale vystoupat až nahoru se vyplatí. Město máte jako na dlani. Věž je 68 metrů vysoká a k vidění jsou tady dobové astronomické, geofyzikální a meteorologické přístroje z 19. století. V druhém poschodí věže je Meridiánová síň, v podstatě obrovská camera obscura, kde se pomocí natažené struny určovalo poledne. Dozvíte se zde nejen, jak se poledne určovalo, ale i jak se tento časový údaj oznamoval obyvatelům města. Bylo to máváním praporu z ochozu věže, nebo snad výstřelem z děla? Ochoz věže, který je ve výšce 52 metrů, je nejdéle souvisle měřící meteorologickou stanicí v českých zemích. Meteorologická měření tady byla zahájena v roce 1752 a od roku 1775 se tady měří nepřetržitě dodnes.

Když hvězdy, Slunce a ostatní nebeská tělesa při svém denním zdánlivém pohybu přechází přes meridián, jsou na své dráze nejvýše – kulminují. Meridián takto definuje místní astronomické poledne. Je to okamžik průchodu Slunce meridiánem. (Wikipedie)

Knihovna

Čtenáři oblíbeného amerického serveru Bored Panda před čtyřmi lety odhlasovali, že Barokní knihovna Klementina je nejkrásnější na světě. Tento sál byl dokončen roku 1722 pravděpodobně podle plánů Kiliána Ignáce Dienzenhofera (1689-1751). Je 41 metrů dlouhý a 12 metrů široký, unikátní svou původní podobou. Nikdy nebyl nijak poničen, upraven či přestavěn. Je zde uloženo 27 tisíc svazků převážně cizojazyčné teologické, ale i filozofické literatury, přičemž knihy s nabílenými hřbety a červenými značkami tu byly již za dob jezuitů. Knihovna má jedinečnou freskovou výzdobu od Josefa Hiebla a je tu též sbírka geografických a astronomických glóbů i barokních hodin.



Navštívit lze i Zrcadlovou kapli, bohatě vyzdobený prostor se zrcadly, zasazenými ve štukové výzdobě klenby. Má vynikající akustiku a i díky ní okouzlila kaple třeba W. A. Mozarta, který si zde zahrál na varhany. Bývá hojně využívána k pořádání svateb, koncertů, přednášek, konferencí a podobně, a tak se sem návštěvníci mohou podívat jen výjimečně.

Stejně jako u ostatních věží, které společnost spravuje, i tady platí ranní sleva (50 % ze vstupného každý den vždy první hodinu po otevření). Systém vstupného je dobře propracovaný. Trasa bude také součástí nabídky v rámci městské karty Prague Visitor Pass. Prohlídky jsou možné pouze s průvodcem, k češtině a angličtině postupně přibydou i jazyky další, takže když vás navštíví zahraniční přátelé, kteří anglicky rozumí jen sporadicky, budou i oni mít možnost objednat si prohlídku v jazyce, který ovládají. Doporučuji navštívit stránky www.prague.eu, kde se dovíte vše o ceně vstupenek, otevírací době i o tom, jak prohlídku rezervovat, protože velikost skupin je limitována. Vchody do areálu jsou na třech místech – z Mariánského náměstí, z Karlovy ulice a z ulice Křižovnické. Trasa není bezbariérová. Samotná prohlídka potrvá zhruba 50 minut. Vaše vycházka však může být i delší, vždyť v Praze je stále co objevovat. Máme máj, lásky čas, tak vezměte své milované a běžte se „cournout“.

Zobrazení: 267