Díky za návraty

Rubrika: Kultura Zveřejněno: pondělí 1. leden 2024 Autor Radka Rüsterová Vytisknout E-mail

Možná si řeknete, že moc předbíhám, ale tolik se těším a vstupenky jsou již v prodeji od prosince, takže prostě musím. Třeba to máte podobně. Stačí říct několik názvů filmů a hned budete vědět. Beetlejuice, Batman, Střihoruký Edward, Ukradené vánoce, Mars útočí, Velká ryba, Karlík a továrna na čokoládu, Sweeney Tod, Alenka v říši divů, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Ano, jedná se o část filmografie legendárního Tima Burtona, filmového mága, režiséra, producenta, spisovatele, básníka, výtvarníka, ilustrátora, scénáristy. Jeho svět nám mohla přiblížit už výstava v domě U Kamenného zvonu roku 2014. Letos se můžeme těšit na Burtonův návrat. Pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody a kulturní atašé Natalie D. Wilkins z Velvyslanectví USA v Praze se bude za pár měsíců konat výstava TimBurton – Návraty. K vidění má být více než 530 děl– storyboardů, skic, návrhů scén, loutek a fotografií z nadčasové filmové klasiky i z výše zmíněných filmů. 

Kurátorkou výstavy je Jenny He. Podílela se na filmových cyklech a výstavách v galeriích například v New Yorku či Los Angeles. Ve spolupráci s Timem Burtonem byla také kurátorkou výstav Líbezná krása příšer (2019–2022) a Ztracené Vegas (2019) i té zmíněné velmi úspěšné výstavy Tim Burton a jeho svět, kterádodnes putuje po celém světě. 

Pětašedesátník Tim Burton má za sebou více než čtyřicetiletou uměleckou dráhu, v níž propojuje nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence. Je to vizionář spojující animaci s hranou tvorbou, a to s neskutečnou lehkostí. U nás se těší velké oblibě, a to nejen co se filmů týče. V roce 2006 vyšla v České republice i jeho kniha básní s názvem „Trudný konec Ústřičného chlapečka a jiné příběhy“. Jedná se o jeho první spisovatelský počin. Knihu i sám ilustroval. 



V rámci doprovodného programu bude možné navštívit i doplňkový program. Bude se jednat o komponované pořady, přednášky, projekce a diskuse, kterými bude provádět filmový publicista Martin Jiroušek. Témata jsou následující: Gotický horor, italská scéna a jejich vliv na dílo Tima Burtona, Britský filmový horor a jeho vliv na dílo Tima Burtona, Animovaný horor v historii světové kinematografie, TimBurton a genius loci Kafkovy Prahy, Japonské monstr příšery, Fantasmagoriana čili karnevaleska a groteskaa Humor versus horor a počátky kinematografie.

M. Jirouška jsem se zeptala:

Čím vás fascinuje Tim Burton?

Tim Burton mě ani tak nefascinuje, jako mě fascinují možnosti kolem Tima Burtona. Tim Burton ovládne náš secesní klenot Obecní dům v Praze. Pokud se zajímáte o upíry, tak vás může zajímat, že výzdobu Obecního domu vytvářel Franta Anýž. A jeho příbuzná Helena Anýžová ztvárnila trojroli v klasickém českém hororu Valerie a týden divů. Tuší to Tim Burton? Asi ne, přesto jeho kroky vedou na jedinečná místa. Tim Burton je v dnešním komerčním, materiálním světě jedním z mála záchytných bodů, jak se vydat jinudy a přitom navázat na poklady naší minulosti. Ty jsou zpravidla drancovány, ničeny všeobecnou lhostejností a hloupostí mas, takže tady máme skvělý prostředek, prostředníka, co nás může aspoň na chvíli zachránit. Není to Čech, přitom má v sobě tolik českého, jako my světového, aniž to vlastně tušíme.

Co si máme představit pod spojením Tima Burtona, Franze Kafky a géniem loci Prahy?

Tim Burton, Kafka a Praha, to je pouhá špička ledovce, jen vrcholek řas, pod nimiž se ukrývá celý kontinent možností. Není to jenom Kafka, ale také třeba Gustav Meyrink, Hannns Heinz Ewers, tvůrce prvního autorského filmu a zároveň celovečerního hororu Pražský student a mnoho, mnoho dalších. Je to duch hmoty, s nímž mají tvůrci typu Burton a Kafka mnoho společného, je to onen mysteriózní golem, pro jehož oživení je třeba podstoupit řadu zkoušek. Stmelujícím elementem může být třeba motiv grotesky, hrůzné grotesky a děsivého smíchu, protože groteska, zvláště v dnešním světě, podobně jako třeba u světoznámého satirika a také tvůrce hororů E. T. Hoffmanna z ukradeného Královce nebo satirický škleb od tvůrce ukrajinského původu Nikolaje Vasilijevice Gogola, umožňují přežít i v těch nejtěžších chvílích. Kafka je žid, který by nejspíše zahynul v koncentračním táboře, přesto i on jak víme, chodil do kina, miloval ten svět tajemných stínů a křivolakých uliček staré Prahy, stejně jako dnes vytváří Tim Burton své působivé filmové vize.

Výstava bude otevřena denně 10–19 hodin, a to od 1. května do 30. září 2024 v Obecním domě na náměstí Republiky. Děti do 3 let mají vstup zdarma. Na výstavu není možné jít s kočárkem. Nejlevnější vstupné se nabízí na pondělí, od úterý do pátku si trochu připlatíme, nejdražší vstup bude o víkendu. Lze využít zvýhodněných rodinných vstupenek i běžných slev pro studenty, seniory, ZTP, ZTP/P.

https://timburtonpraha.cz

Zdroj fotografií: ART MOVEMENT a TIM BURTON PRODUCTIONS

Zobrazení: 265