Nesmrtelné ilustrace

Rubrika: Kultura Zveřejněno: čtvrtek 1. únor 2024 Autor Radka Rüsterová Vytisknout E-mail

Pravděpodobně nezáleží na tom, kdy jsme se narodili, protože tyhle obrázky provází životem nás, naše děti i jejich děti, a určitě s nimi budou vyrůstat děti, které se právě narodily.

Děti z Bullerbynu, Deník kocoura Modroočka, Vařila myška kašičku, Slabikář, Kozí pohádka – ty první dvě knihy jsem jako děcko milovala, třetí jsem prohlížela se svým synovcem. Slabikář od Jiřího Žáčka (byl vyhlášen v roce 1992 nejlepší učebnicí roku) měly ve škole moje děti a leporelo Věry Provazníkové „Kozí pohádka“ dostala má vnučka vloni při vítání občánků. Všechny knihy mají společného jmenovatele a tím jsou ilustrace paní Heleny Zmatlíkové.

18. listopadu uplynulo sto let od jejího narození, a právě proto byla v tento den zahájena ve Chvalském zámku výstava s názvem „Helena Zmatlíková dětem / 100 let“. Výstava se koná díky synovi malířky Ivanu Zmatlíkovi a vnučce Heleně Zmatlíkové.

Nejznámější česká ilustrátorka dětské literatury 20. století se narodila velmi sportovně založeným rodičům v roce 1923. Měla se stát švadlenou, ale nakonec přeci jen studovala kresbu a grafiku. Než odešla „na volnou nohu“, pracovala jako kreslířka v redakci nakladatelství Melantrich. Už za studií si přivydělávala jako módní kreslířka a také vymýšlela a kreslila vtipy. Velmi mladá se vdala a měla syna Ivana. Se svým mužem schovávala doma kamarádku a několik dalších děvčat, které utekly před Němci a Pochodem smrti. Pomohli jim tím přežít konec války. Manželství skončilo po sedmi letech. Vdala se podruhé, ale jméno už si nezměnila. Tohle manželství vydrželo dvacet dva let. Co se týče politické angažovanosti, zakládala si na tom, aby výraz „vždy bezpartijní“ byl pravdivý.

Většina lidí měla pocit, že moje maminka musela být roztomilá a určitě mi kreslila obrázky, když jsem byl malý. Ale v životě mi nenakreslila jediný obrázek, ale samozřejmě s velkou péčí opravovala moje školní sešity. Když jsem se v první třídě učil psát a přetáhnul jsem, tak vzala štěteček a bělobu a ty 'ocásky', které tam byly, zamalovala. (Ivan Zmatlík pro ČTK)

Když jsem se v první třídě učil psát a přetáhnul jsem, tak vzala štěteček a bělobu a ty 'ocásky', které tam byly, zamalovala.

První kniha s jejími obrázky vyšla roku 1944 (román Egona Schleinitze „Deset děvčat jede na sever“). Paní Helena pracovala pro mnoho nakladatelství, zejména ale pro Státní nakladatelství dětské knihy, později přejmenované na Albatros. Po roce 1989 vytvořila řadu knížek pro nově vzniklé nakladatelství ARTUR, které vede její syn a vnučka. Titulů s jejími ilustracemi je téměř tři sta a vyšly ve více než dvou desítkách cizích jazyků. Velké obliby se dočkala především v Japonsku, kde získala roku 1972 cenu za dětskou kulturu. Knížky, které ilustrovala, vycházejí v dotiscích stále. Ilustrovala i knihy pro dospělé (Městečko na dlani, Pučálkovic Amina nebo Bylo nás pět) a spolupracovala na animovaných filmech a večerníčcích (Domeček u tří koťátek). Ve stáří měla vážné potíže se zrakem. Přestože musela při práci používat lupu, pracovala téměř do konce života. Ten skončil 4. dubna 2005.

Když jsem byla malá, babička pro mě často chodila do školky. A ne jen pro mě, taky pro inspiraci. V jejích ilustracích by se určitě našel nejeden můj kamarád. (Helena Zmatlíková, vnučka)

Získala řadu ocenění, například cenu za nejkrásnější knihu roku 1957, 1958 dokonce dvakrát a 1992, Zlatou medaili na Světové výstavě v Bruselu 1958 i cenu nakladatelství Albatros za celoživotní práci s dětskou knihou. Její ilustrace jsou nesmrtelné a přežívají i v digitálním světě. Pro iPhony a iPady vznikla interaktivní aplikace pro děti ve věku dva až pět let „Vařila myška“. Díky ní se děti naučí například základní barvy, míchat kaši, i to že po večeři by už měly jít spát.



Otevřela jsem si webovou stránku „Databáze knih“ a našla titul „O letadélku Káněti“. Domnívala jsem se, že je tahle knížka už zastaralá a pro děti nezajímavá, ale našla jsem tam tyto příspěvky od čtenářů:

 Pěkná klučičí knížka doplněná o úžasné ilustrace paní Zmatlíkové. (13. 10. 23)

 Četli jsme opakovaně, dceři se kniha moc líbila. Máme nové vydání ilustrované paní Zmatlíkovou. (20. 12. 23)

I Honzíkova cesta se stále čte, spor o družstevní vajíčko byl snad již vyřešen.

Ale i tak jsem ráda, že ji mám ve své knihovničce, zvlášť když ji ilustrovala dnes již legendární Helena Zmatlíková. (17. 3. 23)

 Já mám vydání s ilustracemi Helenky Zmatlíkové, která ilustrovala naprosto všechny moje oblíbené dětské knížky. (Alenčina čítanka, Z deníku kocoura Modroočka apod., 8. 3. 22)

Musím také zmínit krásné ilustrace této knihy od paní Heleny Zmatlíkové. (10. 1. 22)

Následující komentář mluví za vše: A ilustrace Heleny Zmatlíkové? Luxus! (k Dětem z Bullerbynu, 7. 1. 24)

Chvalský zámek

Příspěvková organizace Chvalský zámek vznikla na základě rozhodnutí Zastupitelstva MČ Praha 20. První písemné zmínky o malém opevněném feudálním sídle, Chvalské tvrzi, pocházejí ze začátku 15. století. Na konci 17. století byla tvrz upravena do podoby renesančního zámku. Zámek spoustu let chátral. Zastupitelstvo Horních Počernic zřídilo v roce 1992 nadaci na jeho záchranu. V září 2006 se začalo se záchranou budovy a 1. května roku 2008 byl Chvalský zámek slavnostně otevřen pro veřejnost. Prostory zámku slouží pro výstavy, ale i pro konání různých akcí jako např. firemních prezentací, seminářů a školení, večírků a svateb. Konají se zde koncerty a divadelní představení, v letních měsících slouží návštěvníkům scéna na nádvoří.

Autorem a kurátorem výstavy je Ondřej Sedláček, který na Chvalském zámku realizoval mimo jiné výstavu k filmu „Myši patří do nebe“, do června 2023 bylo k vidění „IMAGINÁRIUM Divadla bratří Formanů a jejich přátel“, to vystřídaly „Rychlé šípy a tajemství Stínadel“.

Zámek najdete v Horních Počernicích v ulici Na Chvalské tvrzi číslo 857 a je otevřen celoročně od pondělí do neděle od 9 do 18 hodin včetně státních svátků. Základní vstupné, které zahrnuje prohlídku výstav i zámku, je 120 Kč. Děti, studenti, a senioři zaplatí 75 Kč. Rodinné vstupné činí 300 Kč. Ve sklepení, vedle ledárny (ano, je zde poměrně chladno) je interaktivní herna „Děti z Bullerbynu“ či kino, kde se promítá několik dílů z večerníčku „Domeček u tří koťátek“.

Do konce února je možné si v rámci výstavy i zasoutěžit. Pro děti od pěti do osmi let v doprovodu rodičů je připravena pátrací hra na motivy knihy Honzíkova cesta. Děti prožijí dobrodružství podobná těm Honzíkovým, na jeho první velké samostatné cestě za dědou a babičkou.

Výstava Helena Zmatlíková dětem / 100 let končí 12. 5. 2024 v 18 hodin. Veškeré informace jsou k nalezení na ww.chvalskyzamek.cz

Zobrazení: 236