Je to prostě Helmut Newton

Rubrika: Kultura Zveřejněno: čtvrtek 1. srpen 2019 Autor Vojtěch Gabriel Vytisknout E-mail

  Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo rád fotí, zeptejte se jej, kdo byl Helmut Newton. Pokud se na vás bude dívat nechápavě, tak o své vášni opravdu nic neví. Jméno tohoto slavného módního a portrétního fotografa je absolutní pojem vyjadřující nadčasovost, kreativitu, smysl pro detail a perfektní ovládnutí svého umění. Schválně jsem nepoužil slovo řemeslo, protože dobrý řemeslník dobře pracuje, ale ovládnout umění, je něco úplně jiného. Ani nemusíte znát, proč je na fotoaparátu tolik funkcí, ale musíte mít oko, hlavu a dar od toho nejvyššího.

  Krásné ženy, luxusní prostředí, kontrasty, moře, zvířata i zbraně – to vše najdete na fotografiích tohoto původem židovského fotografa. Jeho snímky jsou povětšinou černobílé, kontrastní a někdy i dost provokativní. Nejslavnější modelky a agentury musely mít snímky s podpisem HN, jinak by tomu prostě něco chybělo. Pokud máte pocit, že tohoto autora subjektivně velmi chválím, tak máte pravdu. Umění, stejně jako  fotografie,  je subjektivní, jeho snímky obdivuji dlouhou dobu a tak trochu závidím, s kým mohl ve svém životě spolupracovat. Mít titulku u časopisu Vogue je jedna z nejvyšších met fotografů.



  Původním jménem Helmut Neustäedter se narodil v roce 1920 v Berlíně. Pocházel z dobře situované židovské rodiny, což mu v dalších letech samozřejmě silně ovlivnilo budoucnost. Měl ve svém životě štěstí, když se mu podařilo rok před válkou dostat pas a odcestovat z nacistického Německa. Nezamířil však na západ jako většina jeho krajanů, ale kvůli plným kvótám přijímání židů odplul na východ do Číny. Osud jej po válce zavál i do Austrálie, kde se snažil naplno rozvíjet svůj talent a nadání fotografa. Narážel však na přetrvávající módní styly, které určovala Amerika, a svůj vlastní musel tak trochu potlačovat. Příležitost však dostal v roce 1956, kdy dostal nabídku na vydání anglického Vogue v Austrálii.

  Nejprve se odstěhoval i se svou ženou June do Londýna, aby mohl naplno spolupracovat s časopisem Vogue. Možná byly i tady začátky trochu složitější, fotil méně důležité rubriky i s modelkami, které ho tolik neokouzlily a nemotivovaly. Nakonec odcestoval do vysněné Paříže a zde mohl projevit naplno svůj talent v časopise Jardin des Modes – tehdy nejodvážnějším a nejrevolučnějším módním časopise Evropy. Je zajímavé, že Newtonovi procházely provokativní erotické snímky, které měly i nádech do sadomasochismu. Možná byla vhodná doba, možná nikdy nepřekročil hranici nevkusu a jen se blížil k hranici, která provokovala a byla o to zajímavější. Ne všechny jeho snímky samozřejmě jsou provokující,  má mnoho krásně elegantních, ladných a smyslných.

  Jeho další životní dráha pokračovala se spoluprací např. s Elle, Queen a hlavně Vogue v New Yorku. V roce 1976 mu vychází první fotografická publikace White Woman, se kterou přichází i nový pojem pornografická elegance. Dokonce Newton krátce vydával vlastní časopis Helmut Newton´s Illustrated.

  Je geniální, je provokativní, je svůj a originální, je krásný až za hranici vkusu. Portrétoval známé osobnosti, zpěváky, herečky i nejslavnější modelky své doby. Je to prostě Helmut Newton!



Helmut Newton in Dialogue

  Část díla Helmuta Newtona je nyní k vidění v rámci retrospektivní výstavy Helmut Newton in Dialogue. Fashions and Fictions, uspořádané v Museu Kampa ve spolupráci s galerií Kicken Berlin. Výstava je umístěna ve dvou prostorných sálech přízemí muzea a je rozčleněna do třech tematických celků. První část tvoří Newtonovy inspirační zdroje, které představují krásu černobílé fotografie z první poloviny 20. století, mezi nimiž naleznete i fotografie od Františka Drtikola. Druhá a nejobsáhlejší část zahrnuje vlastní Newtonovo dílo i dílo jeho současníků, kde nechybí např. Irving Penn nebo Richard Avedon. Třetí část výstavy je pojmenovaná České stopy a představuje výběr československé fotografie z přelomu 80. a 90. let 20. století. Pohledem laika jsou však právě tyto fotografie v největším kontrastu s originalitou a atraktivitou Newtonova díla. Expozici doplňuje videoprojekce, v rámci které můžete shlédnout film o Helmutovi Newtonovi „Frames from the Edge“ z roku 1989, režiséra Adriana Mabena. A jako perličku pro zpestření si kurátoři výstavy připravili pro návštěvníky též jedno překvapení v podobě prostorného dvoulůžka s velkým zrcadlem zavěšeným nad ním, tedy jednoduchými „kulisami“ pro vznik originálních soukromých fotografií…

Návštěva výstavy je skvělou příležitostí k setkání se světovou módní fotografií v podmanivé atmosféře bývalých Sovových mlýnů, na dotyk řeky Vltavy. Tato příležitost trvá pouze do 28. října tohoto roku.

foto: DS MP Praha, foto © Helmut Newton

Více na: www.museumkampa.cz

Zobrazení: 1154