Ocelové hrany

Rubrika: Kultura Zveřejněno: čtvrtek 16. prosinec 2021 Autor Vojtěch Gabriel Vytisknout E-mail

Pokud vás zaujala myšlenka a osoba Jana Palacha, tak nemusíte navštívit jen Václavské náměstí a položit květinu u kříže u Národního muzea či u památníku pod sochou sv. Václava, nebo zajít na Olšanské hřbitovy. Můžete se vydat do míst, kde Jan žil, kde žila jeho rodina a kde trávil mnoho svých životních okamžiků. Můžete se vydat do středočeských Všetat, kde před pár lety vznikl zcela nový památník z původního vesnického domku.

Národní muzeum vypsalo v roce 2015 umělecko-architektonickou soutěž na přestavbu. Tuto soutěž vyhrál Miroslav Cikán a Pavla Melková z MCA atelieru. Musím napsat, že navrhli velmi zajímavý projekt, který ale nemusí každému, lidově řečeno, sedět. Spojení staršího vesnického domu, ostrých hran ocelové konstrukce a úplně moderní stavby stojící vedle domku je nadčasové a kreativní. V klidu můžete posedět na malé zahrádce a popovídat si s dalšími návštěvníky. Já zde byl na začátku podzimu a popovídat jsem si mohl jen s paní správkyní. Na druhou stranu mi v absolutním tichu a bez lidí připadal památník více zajímavý a člověk měl mnohem více prostoru pro přemýšlení.



Samotná expozice je rozdělena do dvou částí. V původním domku naleznete sochu a posmrtnou masku od sochaře Olbrama Zoubka. Pokud budete pozorní, najdete i starou státní vlajku, kterou byl po smrti student Jan Palach přikrytý. Na druhé straně domu naleznete „oltář“ s položenou růží a celým prostorem pak prochází ocelová konstrukce, která má upozornit na charakter Janova činu. V druhé budově autoři umístili interaktivní panely a můžete si zde prohlédnout dokument, který speciálně pro tyto účely natočila naše výborná režisérka a dokumentaristka Olga Sommerová.



Nebudu více památník popisovat, abych neprozradil příliš, a nevzal vám chuť se tam vydat. Možná by slušelo na závěr napsat pár praktických informací. Vstupné je zdarma, je zde zcela bezbariérový přístup, máte k dispozici i šatnu a mnoho skříněk pro odložení svých cenných věcí. Parkování zde je možné jen v přilehlých ulicích, památník své vlastní parkoviště nemá. Dobu prohlídky bych viděl zhruba i se zhlédnutím dokumentu tak na jeden a půl hodinky, takže si můžete v okolí naplánovat i něco jiného. Třeba procházku podél nedalekého Labe. Na otevírací dobu se raději před návštěvou podívejte na stránky Národního muzea. V době mé návštěvy bylo otevřeno jen od pátku do neděle od 10:00 až 16:00. Osobně v pátek doporučuji spíše odpolední návštěvu, neboť památník velmi často navštěvují školní exkurze.

Přeji hluboký zážitek.

Zobrazení: 479