Srdeční záležitost JAWA

Rubrika: Kultura Zveřejněno: středa 15. leden 2020 Autor Vojtěch Gabriel Vytisknout E-mail

Je krize, píše se rok 1929 a Ing. František Janeček hledá cestu, jak se svou zbrojovkou neskončit. Rozhoduje se pro netradiční řešení, nenabízí nové technologie ve výrobě zbraní či jiný převratný vynález, ale kupuje od firmy Wanderer licenci na výrobu motocyklu 500 OHV. Zanedlouho se registruje ochranná známka JAWA – Janeček + Wanderer. Ve stejném roce se rodí nový model s licencí a označením JAWA 500 OHV, se kterým o dva roky později závodník a konstruktér G. W. Patchett startuje na Six Days. I přes poruchy a problémy na cestě svůj závod dokončí na krásném bronzovém místě a tak se začíná rodit nová motocyklová legenda.

Legenda, kterou zná v ČR a nejen zde, snad úplně každý, slaví 90 let své existence. Za celou dobu působení se vyrobilo více než tři milióny motocyklů nesoucích logo JAWA. Se značkou spojilo své jméno mnoho velmi úspěšných závodníků jako např. František Šťastný, který je považován za vůbec našeho nejúspěšnějšího. My ovšem nemusíme chodit daleko, abychom našli výborného jezdce, jenž působil na mezinárodní úrovni – je to Bohouš Poslední, se kterým jsme již před několika lety dělali rozhovor na téma motokros a Dakar. Proto jsem jej poprosil, aby napsal pár vět nejen k jeho závodění na Jawách.



Pro mne, jakožto bývalého továrního jezdce strašnického závodu se tak trochu jednalo o srdeční záležitost. Strávil jsem v sedle JAWY devět sezón a zažil jsem s ní mnoho krásných okamžiků. Na ty špatné, jak to tak bývá, člověk rád časem zapomene. Proto jsem přivítal možnost navštívit nedávno otevřenou výstavu v Národním technickém muzeu věnovanou právě této značce. Myslím, že tyto prostory jsou důstojným a reprezentativním místem pro předvedení klenotů československé motocyklové výroby. Musím pořadatele pochválit, neboť jsem měl možnost vidět takové typy motorek, které jsem znal jen z odborné literatury a naživo je nikdy neměl možnost vidět. Byly zde i takové, o jejichž existenci jsem neměl ani ponětí. Na druhou stranu zde byl jen jeden závodní speciál, na kterém jsem závodil (soutěžní motocykly z 80. let). To bylo pro mne trochu zklamání, ale chápu, že sehnat všechny stroje by bylo nadlidským úkolem. Přece jen to je výstava věnovaná celému průřezu existence značky. Já osobně bych ještě přivítal, kdyby vystavované motocykly byly přístupné z obou stran a měly podrobný technický popis. Ale i tak zde nejen fanoušek motorek uvidí mnoho zajímavého a všem mohu návštěvu vřele doporučit.



Fenomén JAWA

Výstava, na kterou vás tentokrát zveme, nese název „Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte“. Nachází se v Národním technickém muzeu a bude probíhat až do 30. srpna 2020, takže máte na návštěvu spoustu času. Nachází se zde pět desítek motocyklů, jeden automobil, letecký motor, poháry závodníků, helmy, dobové plakáty, rámy motocyklů, jednotlivé motory či kulomet, jakožto připomínka výrobních prvopočátků zakladatele. Jedním slovem, je to zážitek. Pro člověka, který má rád motorky a k tomu tuto značku, se bude jednat o ideálně strávený čas. Expozice není až tak velká, aby to člověka unavilo, a když si uvědomíte, že se nacházíte v budově NTM, tak máte o program minimálně na celé dopoledne či odpoledne postaráno. Celou atmosféru doplňují audiovizuální projekce, takže při prohlídce uslyšíte pískot pneumatik a jásot fanoušků, kteří svým povzbuzováním tlačí svého jezdce do cíle.



Ceny a otevírací doba je naprosto shodná se vstupy a otevírací dobou celého NTM, takže stačí navštívit webové stránky www.ntm.cz a máte kompletní přehled.

Na závěr musím napsat, dámy prominou, že výstava trochu starším ročníkům vrátí vzpomínky na jejich mladá léta. Ostatně Bohouše výstava vrátila do nejlepších závodních let. Přeji krásný, nejen motoristický, zážitek.


Poděkování Bohouši Poslednímu a panu Janu Dudovi za zprostředkování návštěvy výstavy v NTM.

Zobrazení: 1327